[AUDIO-FOTO] O manifestare de suflet pentru sufletul reşiţenilor

Motto:

„Taina existenței nu constă în a trăi, ci în a ști pentru ce trăiești!”

Primăria Municipiului Reşiţa în colaborare cu Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin organizează în premieră simpozionul având ca temă „Reșița – 245 de ani”, dedicat istoriei industriale a orașului. Evenimentul a avut loc luni, 27 iunie de la ora 11.00, în sala de ședințe a Consiliului local.

Acestă manifestare a prefaţat  Zilele Reșiței și Ruga bănățeană 2016. Cu acest prilej, au fost prezentate referate din domeniul industriei bănățene și reșițene de către dr. Dumitru Țeicu – directorul Muzeului Banatului Montan Reșița, prorectorul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Rudolf Gräf, prof. univ. dr. Gheorghe Popovici de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița şi ing. Dan Perianu și prof. Gheorghe Jurma.

Profesorul  univ. dr. Rudolf Gräf a subliniat în alocuţiunea sa:

„Un moment care trebuie marcat, dar cred că oraşul merită o privire mai mult spre viitor decât spre trecut”.

Ion Văduva, ultimul  primar al municipiului de pe Bârzava de la sfârşitul anului 1989, a mărturisit cu emoţie în exclusivitate pentru Radio Reşiţa:

Soluţii sunt, doar că trebuie ca cineva să le coaguleze. Astăzi este nevoie de suflet, să iubeşti oraşul, fiindcă dacă nul iubeşti nu faci nimic, dar eu sunt optimist”.

Profesorul. univ. dr. Gheorghe Popovici de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița a precizat că oraşul îşi poate asigura viitorul prin tinerii care trebuie să se regăsească în trei coordonate:

„Să lucreze, să trăiască şi să se distreze în Reşiţa, fiindcă trebuie încheiată perioada în care iniţialele judeţului Caraş Severin să simbolozeze COPII SĂRACI.”

Profesorul şi criticul literar  Gheorghe Jurma, a făcut o regie a simbolurilor Reşiţei, argumentând încărcătura emoţională a lor:

„Ce viitor are Reşiţa ?   De la simbolul „Cetăţii de Foc ”a trecut la simbolul apei de la fântâna cinetică, oraşul a schimbat apa cu focul, dar… apa curge întotdeauna în jos…”

Legendarul primar al Reşiţei,  Mircea Popa a surprins prin optimismul şi încrederea în prezentul şi viitorul Reşiţei !

Erwin Josef Ţigla:

„ O manifestare de suflet pentru sufletul reşiţenilor. Aceşti 245 de ani, marcaţi astăzi la sediul Primăriei din Reşiţa, sunt o punte de lansare a manifestărilor care vor avea loc cu prilejul împlinirii celor 250 de ani de industrie la Reşiţa.

Acum am debutat cu aceste manifestări, pentru ca timp de 5 ani să ne pregătim pentru un eveniment unicat în Europa. Industria reşiţeană a condus multe ramuri industriale în Europa !”

În exclusivitate pentru postul nostru de radio, singurul reprezentant al Primăriei Reşiţa, purtătorul de cuvânt Roxana Topală a declarat:

„Acest eveniment prefaţează întreaga manifestare dedicată zilei de 3 iulie 1771 când au fost inaugurate cele 2 furnale, simbol ale industriei reşiţene. Ne-am bucurat de prezenţa foştilor directori şi a inginerilor şi şefilor de secţie care au contribuit la dezvoltarea industrială a oraşului. Din acest motiv ne-am exprimat recunoştiinţa pentru tot ce-au realizat de-a lungul timpului şi am pregătit diplome aniversare şi souveniruri, atât pentru cei care au susţinut prelegeri, cât şi pentru veteranii industriei reşiţene”

Evenimentul de astăzi a fost, din păcate, umbrit de vidul din gândirea  unor politicieni  care nu au putut asigura climatul necesar şi oficial, din interese care nu au nimic de a face cu interesul şi patriotismul local, dar nici cu solidaritatea în aplicarea adevăratelor principii democratice.

Istoria Reşiţei este net superioară isteriei politice şi din acest motiv trebuie să ducem povestea de secole a acestui oraş în lumina unui viitor demn de strămoşii săi.

Toate lucrurile care sunt pline de amintiri degajă o visare care te îmbată şi care te face să mergi rătăcind mult timp, spunea Victor Hugo. Vremea rătăcirilor a trecut, să începem prin a reda aristocraţia cuvenită oraşului de pe Bârzava, mărturisindu-ne apartenenţa la visele celor care acum 245 de ani ridicau pe cerul Europei prima flacără ce a vegheat vreme de aproape două veacuri şi jumătate, generaţii după generaţii !

Epilog:

„Rostul cel mai de seamă al înțelepciunii și o dovadă totodată, este să pună de acord faptele cu vorbele, să-l facă în orice moment egal cu sine însuși și același!”

Anca Bica Bălălău

 

Cele mai citite

Related Articles