[AUDIO-FOTO] Morile de apă de la Rudăria aşteaptă să-şi istorisească poveştile, turiştilor de pretutindeni

Cele 22 de mori de apă din cadrul Complexului mulinologic de la Rudăria, (n.r. comuna Eftimie Murgu) din Caraş-Severin îşi aşteaptă vizitatorii. În prezent funcţionale sunt aproximativ 18, a precizat pentru Radio Reşiţa rândaşul Ilie Dragotă, responsabilul morii Viloanea. La celelalte mai sunt de făcut mici reparaţii, dar până la vară vor fi funcţionale toate.

Ilie Dragotă a mai subliniat că, odată ce vremea se îndreaptă apar timid şi primii turişti să afle povestea morilor de apă de pe Rudărica şi să mai cumpere câte un kilogram de făină sau de mălai.

… mă ocup de Moara Viloanea. Turişii au început să mai vină, acum, s-a reparat şi drumul, au dat şi stratul de uzură, dacă şi timpul se încălzeşte sper să fie mai mulţi turişti care să viziteze morile de la Eftimie Murgu. De la intrare în localitate până sis la Moara de la Tunel sunt 22 de mori. Majoritatea sunt funcţionale; câteva doar mai au mici defecţiuni. În jur de vreo 18-19 mori funcţionează, mai sunt 3 la care mai e de lucru, dar sper ca în două-trei luni să le pună şi pe astea în funcţiune. La vară vor merge toate. Moara asta se cheamă Viloanea. Când am făcut-o cu 5-6 ani înainte de Revoluţie a fost un primar îl chema Dănilă Vela şi oamenii au zis: „Cum să-i punem numele la moară. Unii au zis hai să-i punem Moara nouă şi unii au zis Veloanea” şi i-a rămas numele de Viloanea. Următoarea moară îi Roşoanea, a fost unul pe care l-a chemat Roşu, la Moara cu tunel vine apa prin stâncă… fiecare are câte o denumire. La această moară sunt 30 de persoane, fiecare are o zi din lună. Ei deja au fixat data când vin la moară. Şi care vin, vin o oră, două fac un sac de făină şi pleacă şi de accea majoritatea morilor sunt închise când vin turiştii. Sâmbătă, duminică eu cam vin pe la mori şi aşa poate lumea vedea că una-două tot funcţionează„.

Ilie Dragotă

Foto: Radio România Reşiţa

De același autor

Related Articles