[AUDIO] Europarlamentarul Daniel Buda: Legea “51% produse româneşti la raft” este o gură de oxigen pentru fermieri

Marile magazine vor fi obligate să vândă mai bine de jumătate produse româneşti. Europarlamentarul român Daniel Buda, membru al comisiei pentru agricultură spune că această lege este în mod cert o gură de oxigen pentru fermieri care şi aşa se confruntă cu probleme majore deoarece nu şi-au primit subvenţiile.

“Salut decizia Preşedintelui Klaus Iohannis de a promulga legea prin care marile magazine sunt obligate să comercializeze produse provenite de pe plan local în proporţie de 51%. Această lege este în mod cert o gură de oxigen pentru fermierii români care sunt şi aşa extrem de vitregiţi de soartă în condiţiile în care o parte nu şi-au primit subvenţiile, oricum reduse comparativ cu alte state, a efectelor grindinei şi a ploilor excesive asupra culturilor dar şi ca urmare a invadării pieţei din România cu produse contrafăcute şi de slabă calitate. Legea prevede şi interdicţia comercianţilor de a percepe taxe suplimentare, cum ar fi taxa de raft, lucru extrem de benefic pentru viitorii comercianţi.
Legea le va permite fermierilor pe de o parte să îşi dezvolte capacităţile de producţie şi desfacere, iar pe de altă parte să devină competitivi pe piaţa românească şi europeană. Doar o colaborare strânsă între stat şi fermier poate să determine o agricultură performantă, iar consumatorii să aibă o hrană de calitate la preţuri rezonabile şi bineînţeles accesibile.

Proiectul prevede ca marile magazine să aibă pe rafturi carne, fructe şi legume din producţie românească în proporţie de cel puţin 51%, alimente care trebuie să provină dintr-un “lanţ scurt” de aprovizionare.

“Această lege este necesară în România, eu am spus că criza economică din 2009-2010 a fost generată de bănci. Băncile au fost cele care au generat aceea criză blocând circulaţia banilor, când nu circulă banul într-o economie înseamnă că nu circulă sângele în organism şi atunci moare. La fel este şi în această situaţie când practic marii duşmani ai agricultorilor sunt retaileri, cei care vând pentru că ei încasează o bună parte din banii pe care îi plăteşte consumatorul. Vă dau un exemplu: litrul de lapte în România se vinde undeva cu 70-80 de bani, noi îl cumpărăm cu 4.50 lei, unde este această diferenţă…”

Nerespectarea acestor dispoziţii se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 150.000 lei. De la aceste prevederi sunt exceptate magazinele care realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la două milioane de euro, echivalent în lei.

Cele mai citite

Related Articles