[AUDIO] Duminica Floriilor pentru creştinii ortodocşi şi greco-catolici

Floriile sau Duminica Floriilor marchează ultima duminică dinaintea Învierii Domnului. Această sărbătoare reprezintă intrarea triumfală a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim, unde Domnul nostru a fost întâmpinat de o sumedenie de credincioşi care ţineau în mâini ramuri de finic. Sărbătoarea este una dintre cele mai importante de peste an, reprezentând singura dată când Mântuitorul a acceptat să fie aclamat ca împărat.

Conform profeţiilor prezente în Vechiul Testamenţ Iisus îşi pregăteşte singur intrarea ca să fie recunoscut ca fiind Mesia, după cum însuşi legea spunea. Mântuitorul este aclamat de o sumedenie de credincioşi care aveau în maini ramuri de măslin şi de finic. Aceştia, văzându-L, au început să strige: “Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului.” Credincioşii rosteau aceste cuvinte deoarece simţeau că Dumnezeu s-a pogorât din Ceruri şi a venit pe pământ pentru a-i mântui. (Calendar.ortodox.ro.)

Pentru această perioadă de pandemie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis aplicarea unor măsuri speciale privind atât slujbele de Florii, cele din Săptămâna Patimilor, cât şi din zilele pascale. Cu precizări, arhimandrit Casian Ruşeţi – consilier cultural în Episcopia Caransebeşului:

Cancelaria Sfântului Sinod a luat aceste măsuri în consultare cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne.

Din punct de vedere al riturilor şi ritualurilor, despre această sărbătoare, pentru Radio Reşiţa, etnologul reşiţean, Mircea Taban:

De același autor

Related Articles