[AUDIO] Despre ziua vederii cu …nevăzătorii

133

Văzul este unul dintre simţurile de care depinde calitatea vieţii fiecăruia dintre noi. În Caraș-Severin există la ora actuală în jur de 1000 de persoane care au vederea afectată parțial sau total. Una dintre ele este Iuliana Ciuciuc din Reșița, care deși este pensionară se gândește la condiția actuală a tinerilor afectați de lipsa vederii:

”Condiția nevăzătorului la ora actuală în România este destul de grea. În primul rând tinerii nu au locuri de muncă, deși sunt foarte bine pregătiți. Societatea ignoră nevăzătorii. Noi am avut locuri de muncă, am putut să ne integrăm în societate și să avem acum o pensie. În ziua de azi, tinerii trăiesc numai cu ajutorul de la stat, care nu este sigur. Am lucrat 20 de ani la fabrica Progresul din Timișoara, secția ambalaje de carton și m-am ales cu o pensie. În general, tinerii fără vedere se pot angaja doar în domeniul IT și ca maseuri, dar cabinetele particulare îi resping, nu vor săi angajeze, a concluzionat Iuliana Ciuciuc.”

Iuliana Ciuciuc mai spune că ,inclusiv în Reșița nevăzătorii sunt tratați la diversele instituții ca având handicap mental și că studenții de la asistență socială nu au posibilitatea de a interacționa față în față cu nevăzătorii pentru a afla direct de la ei, care sunt necesitățile acestora.

După cum ne-a transmis președintele filialei, Imi Gașpar în Reșița există 400 de persoane fără vedere.

imi-gaspar poza-5 imi-gaspar

”În această zi mă gândesc și la nevăzători, copii, tineri, adulți, care poartă ochelari și al căror număr este în creștere. Sunt foarte multe persoane, care rămân fără vedere din cauza diabetului zaharat sau a altor boli. Toate bolile sunt grave, neplăcute, dar vederea este cea mai scumpă, a spus Imi Gașpar”.

 

În Asociația Nevăzătorilor Timiș Caraș-Severin sunt înregistrate peste 4000 de persoane, din care în Caraș aproape 1000.

Cristina Corocan