[AUDIO-FOTO] Baricada de la ’89 din Centrul Civic, a fost “reconstruită” simbolic la Reşiţa în 21 decembrie 2022

33 de ani s-au împlinit miercuri, 21 decembrie de când românii şi-au câştigat în stradă libertatea în 1989, dându-şi viaţa pentru a schimba destinul unei ţări sufocate de un regim totalitar.

[UPDATE] În urmă cu 33 de ani, în ziua de 21 decembrie 1989, la ceasurile amiezii, în Piaţa 1 Decembrie 1918, la Reşiţa s-au adunat sute de oameni şi au strigat pentru prima dată “Libertate” și “Jos comunismul”, punând bazele a ceea ce mai târziu s-a numit Revoluţia din Decembrie.

După mai bine de 3 decenii, miercuri, 21 decembrie 2022, în centrul municipiului de pe Bârzava s-au adunat zeci de membri ai asociaţiilor de revoluţionari din oraş care şi-au comemorat victimele.

Kazimir Kurta şi Traian Gogu Sorca din Reşiţa îşi amintesc ce au trăit atunci şi ce simt astăzi:

În sufletele noastre flacăra revoluție încă este vie pentru că atunci nu ne-a pus nimeni, pur și simplu așa am simțit noi. Sincer, pentru mine au fost cele mai frumoase zile din viața mea, nu le-a egalat nimic până astăzi. A fost o euforie, acea dorință de a schimba. Fiecare a făcut ce a vrut şi ce a simțit, deşi printre noi se perindau miliţia şi securitatea“.

Fără voia noastră, doar din puterea firii au trecut mai bine de 3 decenii şi este momentul să privim înainte fără să uităm ceea ce Reşiţa întreagă a simţit în acea după-amiază de 21 decembrie 1989, spune cu un uşor regret preşedintele Asociaţiei răniţilor şi urmaşilor martiri din Caraş-Severin, Gheorghe Tătaru:

Am rămas puțini, au uitat de noi…“.

Evenimentul comemorativ de anul acesta de la reşiţa s-a rezumat la un moment religios, la scurte alocuţiuni ale prefectului de Caraş-Severin, Ioan Dragomir şi a preşedinţilor asociaţiilor de revoluţionari şi la o acţiune de depunere de jerbe şi coroane de flori la troiţa din Centrul Civic al urbei de pe Bârzava. Faţă de ceremonia de anul trecut, Liviu Spătaru – preşedintele de onoare al Asociaţiei revoluţionarilor din Decembrie 1989 este mulţumit sufleteşte că nu a pierdut vremea în acele zile geroase de acum 33 de ani:

Schimbând lucrurile am intrat în cartea de istorie a României. Revoluția Română din decembrie, de anul viitor va fi studiată în școlile gimnaziale și liceale, cam manual de istorie, alternativ. Așa că, chiar n-am pierdut deloc vremea în 1989.

Evenimentul va continua joi, 22 decembrie de la ora 11.00 la monumentul din cazarma fostului regiment 17 rachete sol-aer din Dealul Lupacului.

***

Cei 33 de ani de la înfăptuirea Revoluţiei din Decembrie 1989 vor fi marcaţi miercuri, 21 şi joi, 22 decembrie la Reşiţa, a precizat pentru Radio Reşiţa preşedintele Asociaţiei victimelor revoluţiei, Gheorghe Tătaru:

În 21 decembrie comemorăm ziua eroilor Revoluţiei din decembrie 1989. De la ora 11.00 am invitat toate instituţiile statului: Prefectura, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Primăria, pompierii, jandarmii, poliţia şi multe alte instituţii şi rog pe toţi revoluţionarii ca începând cu ora 10.30 să fie prezenţi în Piaţa 1 Decembrie 1918, ca la ora 11.00 să începem oficial comemorarea revoluţionarilor. În data de 22 decembrie, pe Dealul Lupacului la Unitatea Militară, începând tot cu ora 11.00, îi rugăm să ne fie alături aşa cum au fost în fiecare an.”

Gheorghe Tătaru a mai subliniat că, 21 decembrie a fost ziua în care focul revoluţiei a început să mocnească şi la Reşiţa când la ceasurile amiezii, în Piaţa 1 Decembrie 1918, s-au adunat sute de oameni şi au strigat pentru prima dată “Libertate” și “Jos comunismul”, punând bazele a ceea ce s-a numit mai târziu Revoluţia din Decembrie.

Cele mai citite

Related Articles