[AUDIO] Autorităţile locale descurajează voluntariatul în situaţii de urgenţă

66

Pompierii voluntari din Bocşa au intervenit în acest an la sute de situaţii de urgenţă, fie că vorbim de inundaţii, incendii, salvări de persoane sau de animale. Deşi este considerat cel mai eficient Serviciu Voluntar Pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul Caraş-Severin, pompierii nu beneficiază de facilităţi din partea consiliului local. Şeful serviciului, Marian Torj, spune că nu sunt bani.

„Stăm mai rău cu voluntarii care nu pot să ne ajute. Ei, conform HG 1579 ar avea nişte drepturi, prevăzute şi în legea 375, dar şi în hotărârea consiliului local. Cu toate acestea, drepturile nu se acordă din motiv că nu există soluţie de plată. Practic, ei nu primesc nimic (n.r. nici scutire de impozit, nici carburanţi, nici alte scutiri la taxele locale, nici compensaţii în bani pentru timpul efectiv de lucru prestat la intervenţii şi la celelalte activităţi prevăzute în programul serviciului de urgenţă voluntar)”.

 

Lotul de concurs al SVSU Bocşa a reprezentat judeţul şi regiunea la etapa naţională a concursului profesional al serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă. La această competiţie organizată la Brăila, bocşenii au ocupat locul 3 la proba dispozitivul de intervenţie şi locul 4 în clasamentul general.

Majoritatea din cele 77 de servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă din Caraş-Severin se confruntă cu lipsă de personal. Neimplicarea administraţiilor locale poate fi una dintre cauze.

(Sebastian Dragomir)