[AUDIO] Atenţie! Schimbările bruşte de temperatură din aceste zile afectează cardiacii

Temperaturile ridicate şi umiditatea din aceste zile călduroase de vară creează o senzaţie de disconfort multor persoane, însă cei mai afectaţi sunt cardiacii, mai ales dacă temperaturile se schimbă de la o oră la alta, fiind anunţate în această perioadă şi precipitaţii abundente.

Pacienţii care suferă de boli de inimă sunt sfătuiţi de medicul cardiolog Radu Predescu din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa să nu iasă din casă la pranz, atunci când temperaturile sunt cele mai ridicate. Să-şi limiteze activităţiile fizice, să evitarea consumul de alcool, tutun şi cafea şi să se hidrateze corespunzãtor cu cel puţin 2 litri pe zi de apă.

Din cauza căldurii excesive, în cazul cardiacilor pot apărea simptome ca: ameţeli, greţuri, stări de leşin, dureri de cap, palpitaţii, crampe musculare. Din cauza temperaturilor ridicate, tot echilibrul interior al individului este perturbat cu epuizare fizică şi agitaţie. Capacitatea de concentrare a fiecăruia se diminuează ducând la o relativă stare de confuzie. Prin urmare, efectele căldurii sunt resimţite nu numai la nivel fizic, ci şi psihic, deoarece temperaturile care depăşesc 30 de grade duc la deshidratare cerebrală, atrag atenţia medicii.

Şi şocul caloric poate creşte frecvenţa cardiacă. Uneori apar şi extrasistole. Există şi tahiaritmii mai grave, cum sunt tahicardia paroxistică supraventriculară sau fibrilaţia atrială paroxistică. Deshidratarea poate duce, pe lângă pierderea apei şi la pierderi ale ionilor de calciu, magneziu, potasiu. Durerile anginoase tipice, în piept apar prin creşterea consumului de oxigen miocardic, în timp ce cele atipice sunt generate de starea de nervozitate, anxietate, iritabilitate şi panică.

Persoanele cu boli cardiovasculare trebuie să urmeze aceleaşi recomandări ca persoanele sănătoase, însă cu nişte precauţii suplimentare:

-Nu ieşiţi din casă în mijlocul zilei (la pranz), când temperaturile sunt cele mai ridicate;
-Limitaţi activităţile fizice;
-Purtaţi haine largi, uşoare, din ţesături cu fibre naturale, care nu împiedică transpiraţia (in, bumbac);
-Evitaţi consumul de alcool şi cafea;
-Hidrataţi-vă corespunzator, în raport cu gradul de pierdere a lichidelor prin transpiraţie

Cele mai citite

Related Articles