[AUDIO] APIA Caraş-Severin trage un semnal de alarmă asupra pericolului incendierii terenurilor agricole şi a pajiştilor din judeţ

Flora primară a pajiştilor şi arboretele din fondurile forestiere, incendiate, necesită ani de zile să se refacă pentru a fi din nou productive, a specificat pentru Radio Reşiţa directorul APIA Caraş-Severin, Dumitru Stepanescu. Acesta trage un semnal de alarmă şi atenţionează fermierii, care îşi incendiază miriştile, asupra iresponsabilităţii acţiunilor pe care le intreprind dând foc terenurilor agricole şi lăsându-le nesupravegheate:

Este un mare pericol pentru suprafeţele forestiere această practică, pentru că odată intrat în liziera pădurii, foarte greu şi de-alungul anilor s-a dovedit şi domnii care sunt responsabili cu pădurile din Caraş-Severin de la Direcţia Silvică de la Ocoalele Silvice teritoriale cu eforturi mari de tot reuşesc să stingă aceste incendii. Vegetaţia, arboretul se distruge pentru o perioadă foarte lungă de timp. Zeci de ani de zile este necesar să se refacă arboretul respectiv pe o suprafaţă incendiată. La fel cum se distruge flora valoroasă; iarba în teren se reface foarte greu în urma unui incendieri. Noi vedem pajiştile verzi după ploi în urma unei incendieri, dar flora care rezultă în primii ani este seacă, fără niciun fel de calităţi nutritive pentru animalele noastre. Arderea miriştilor înseamnă o iresponsabilitate crasă, strigătoare la ceruri. De ce să nu faci ceea ce trebuie să faci pentru a-ţi menţine acele suprafeţe agricole optime şi asta se întâmplă doar în România pentru că aici se lucrează cum se lucrează terenurile agricole…“.

Dumitru Stepanescu

Foto: Radio Romania Resita

Cele mai citite

Related Articles