[AUDIO] Albinăritul – cea mai veche îndeletnicire a bănăţenilor, pe cale de dispariţie?

Creşterea albinelor devine tot mai costisitoare de la un sezon la altul din cauza producţiei de miere tot mai scăzute şi a costurilor tot mai mari, a precizat pentru Radio Reşiţa vicepreşedintele Asociaţiilor Crescătorilor de Albine din Caraş-Severin şi Timiş, Ida Şuţa:

Albinele nu mai culeg nimic în momentul acesta. Am avut o discuţie cu un apicultor care spunea că dacă până acum, în anii trecuţi la această vreme, totuşi cântarul mai creştea puţin cu un cules de întreţinere, acum nu mai creşte deloc. Albinele doar consumă şi am ajuns în faza de consum cam 7 luni pe an şi nu mănâncă ce produc ele ci ce le dau apicultorii. Deci, întreţinerea familiilor de albine este tot mai greoaie, dar apicultorii care practică această meserie, ca un hobby defapt, ca o plăcere şi o dragoste pentru albină, nu renunţă aşa de uşor, deşi întreţinerea lor este tot mai costisitoare“.

Ida Şuţa – vicepreşedintele Asociaţiilor Crescătorilor de Albine Caraş-Severin şi Timiş

Ida Şuţa a mai spus că, apicultorii din Caraş-Severin şi Timiş sunt şi anul acesta tot pe minus, însă speră să poată suporta până la primăvară costurile de întreţinere ale familiilor de albine, devenite foarte mari în ultima perioadă din lipsa subvenţiilor acordate de Guvern pentru acest segment.

Cele mai citite

Related Articles