Au început lucrările la proiectul ”Salvăm turnul din Bocşa”

Iniţiat în anul 2016 de Asociaţia Monumentum, proiectul Ambulanţa pentru Monumente este implementat din anul 2021 în judeţele Caraş Severin şi Timiş, de Asociaţia Prin Banat. Proiectul îşi propune să acţioneze eficient în domeniul salvagardării patrimoniului imobil, prin punerea în siguranţă a unor obiective de patrimoniu importante, aflate în stare avansată de degradare, cu ajutorul voluntarilor, al meşterilor şi comunitaţilor locale.

Cea de-a patra acţiune din acest an are loc la Bocşa, unde se încearcă punerea în siguranţă a turnului de alimentare al furnalului siderurgic.

Turnul de alimentare al furnalului, monument istoric clasat regăsit în lista LMI 2015 sub codul CS-II-m-B-11037, rămâne martorul unei lungi istorii siderurgice, atât a orașului, cât și a întregului Banat montan. Este valoros atât din punct de vedere arhitectural, estetic și plastic, cât și din punct de vedere tehnic, prin componentele păstrate și elementele adiacente acestuia. 

Obiectul prezintă și o mare valoare pe palier memorialistic, fiind un reper în mentalul colectiv al locuitorilor orașului Bocșa. Acesta prezintă un mare potențial turistic, putând deveni un punct central într-o strategie de promovare și revitalizare a patrimoniului industrial al zonei, a declarat coordonatorul proiectului ”Salvăm Turnul din Bocşa”, Mihai Moldovan:

Ne propunem în primul rând să refacem acoperişul turnului de alimentare al furnalului. Acesta fiind principalul scop al intervenţiei. Pe lângă avem o serie de activităţi colaterale care vizează şi celelalte componente ale ansamblului, legată de turn fiind şi o microhidrocentrală, dar şi un canal de aducţiune a apei, cât şi anexe ale monumentului.

Am început deja alături de voluntari partea de curăţare, de degajare a molozului prăbuşit şi de sortare a elementelor de patrimoniu care încă se regăsesc. De astăzi a sosit şi lemnul, materialul prim şi ne vom apuca de producţia acoperişului propriu-zis.

Cumva ce facem noi este doar un prim pas. Pe lângă punerea în siguranţă a monumentului istoric, încercăm să dăm un imbold în primul rând comunităţii locale, administraţiilor publice şi factorilor decidenţi, să arătăm că există opţiuni şi cu puţimă implicare se pot salva multe şi pot deveni un punct de interes pentru comunitate. Şi bineînţeles valorificarea patrimonială poate fi o soluţie pentru oraşe precum Bocşa, în dezvoltarea unei strategii ulterioare.

Administraţia locală şi Casa de Cultură Bocşa ne ajută cu logistica adiacentă şantierului, cum ar fi asigurarea meselor şi cazarea voluntarilor. Avem voluntari din Bocşa şi din Reşiţa, unii dintre ei chiar fac naveta zilnic. Mai avem nevoie de resurse financiare pentru a putea proteja şi celelalte două corpuri. În ordinea priorităţilor ar fi refacerea acoperişului mocrohidrocentralei, precum şi a corpului central al ansamblului. Oricine doreşte ne poate sprijini prin donaţii sau chiar prin venirea pe şantier.

Unul dintre farmecele proiectului este că reuşeşte să închege o comunitate diversă, dar având ca scop comun salvgardarea moştenirii culturale pe care o deţinem”, a declarat Mihai Moldovan.

Proiectul ”Salvăm Turnul din Bocşa” se desfăşoară până la începutul lunii septembrie. Cei care doresc să se implice pot găsi detalii AICI

Foto Asociatia prin Banat

De același autor

Related Articles