Ascultă Radio România Reșița Live

Astăzi se sărbătoreşte Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – „Înaintemergătorul” Domnului – ultimul praznic al anului bisericesc

Astăzi se sărbătoreşte Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – „Înaintemergătorul” Domnului – ultimul praznic al anului bisericesc

Articol editat de Gerhard Chwoika, 29 august 2024, 00:39 / actualizat: 29 august 2024, 7:21

Conform Evangheliei, Irod, în cadrul celebrării zilei sale de naștere, ordonă tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea perioadă, Ioan Botezătorul era în temnița din Castelui lui Irod de la Maherus. Motivul întemnițării este unul simplu: Ioan îl critica public pe Irod pentru traiul nelegiut de care a dat dovadă alături de Irodiada, soția fratelui său. Urându-l până în măduva oaselor, aceasta îi cere fiicei sale, Salomeea să îi spună lui Irod că dorește capul lui Ioan ca răsplată.

Irod, de teamă că Ioan Botezătorul ar putea învia, decide doar trupul acestuia să fie dat ucenicilor pentru a fi înmormântat la Sevastia, pe când capul său a fost îngropat de către Irodiada în curtea sa.

Conform tradiției, Sfânta Ioana este cea care a luat capul Sfântului Ioan din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim în muntele Eleonului. Acolo a rămas până pe vremea împăraților Constantin și Elena, care au dus capul la Emesa, Siria.

Ulterior, pe vremea luptei întreprinse împotrivă icoanelor, capul sau a fost îngropat la Comane, iar mai apoi a fost dus de către Sfântul Ignatie la Constantinopol în anul 860. În timpul cruciadelor, o parte a capului sau a fost luată de la Constantinopol de către latini și a fost dusă la o biserică din Amiens.

Această sărbătoare reprezintă ultima mare sărbătoare a anului bisericesc, având în vedere că acesta se încheie pe 31 august.

Este o zi de post aspru. De asemenea, este recomandat să nu se mănânce pepeni, dat fiind faptul că aceştia aduc aminte de capul lui Ioan Botezătorul. Tot azi, în unele regiuni rurale nu se folosește cuțitul, mâncarea fiind ruptă cu mâna.

Povestea micului românesc
Fapt divers joi, 1 mai 2025, 06:00

Povestea micului românesc

Povestea micului românesc a început în urmă cu peste 100 de ani, iar de-a lungul timpului preparatul autohton şi-a câştigat popularitatea pe...

Povestea micului românesc
De Ziua Internaţională a Dansului este celebrat dansul ca artă şi fondatorul baletului modern, Jean Georges Noverre
Fapt divers marți, 29 aprilie 2025, 06:15

De Ziua Internaţională a Dansului este celebrat dansul ca artă şi fondatorul baletului modern, Jean Georges Noverre

Penultima zi de lună aprilie, 29, este declarată Ziua Internațională a Dansului!Decizia a fost luată în anul 1982, când Institutul...

De Ziua Internaţională a Dansului este celebrat dansul ca artă şi fondatorul baletului modern, Jean Georges Noverre
Paștele Blajinilor – Tradiții, Semnificații și Obiceiuri în Duminica Tomii
Fapt divers duminică, 27 aprilie 2025, 00:01

Paștele Blajinilor – Tradiții, Semnificații și Obiceiuri în Duminica Tomii

În calendarul ortodox, prima duminică după Paște este cunoscută drept Duminica Tomii, zi în care este pomenit Sfântul Apostol Toma. A doua zi,...

Paștele Blajinilor – Tradiții, Semnificații și Obiceiuri în Duminica Tomii
23 aprilie – Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor
Fapt divers miercuri, 23 aprilie 2025, 08:00

23 aprilie – Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor

În fiecare an, pe 23 aprilie, întreaga lume sărbătoreşte cititul – cărţile, autorii, ilustraţiile, editurile. Cărţile au un loc special...

23 aprilie – Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor
Fapt divers miercuri, 23 aprilie 2025, 00:25

Sfântul Gheorghe – obiceiuri și tradiții. Peste 900 de mii de români îşi sărbătoresc onomastica

În fiecare an, la 23 aprilie, lumea creştină îl prăznuişte pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Anul acesta, deşi...

Sfântul Gheorghe – obiceiuri și tradiții. Peste 900 de mii de români îşi sărbătoresc onomastica
Fapt divers luni, 21 aprilie 2025, 07:11

Săptămâna Luminată cu obiceiuri şi tradiţii multiple

Săptămâna Luminată, care începe imediat după Duminica Paștelui, reprezintă o perioadă sacră și plină de bucurie pentru toți...

Săptămâna Luminată cu obiceiuri şi tradiţii multiple
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 09:28

Masa de Paște, o tradiție a abundenței la români. Boierii preferau mâncarea străină, țăranii umpleau masa cu ce le oferea ograda

Masa de Paște a românilor este marcată de abundență din cele mai vechi timpuri. Mâncărurile diverse, cele mai multe „grele“, astăzi cu...

Masa de Paște, o tradiție a abundenței la români. Boierii preferau mâncarea străină, țăranii umpleau masa cu ce le oferea ograda
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 09:21

„Hristos a înviat!” – Paștele, sărbătoarea bucuriei învierii lui Hristos

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători creștine, un moment profund spiritual care aduce vestea Învierii Domnului și cheamă...

„Hristos a înviat!” – Paștele, sărbătoarea bucuriei învierii lui Hristos