Astăzi se sărbătoreşte Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – „Înaintemergătorul” Domnului

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită de către Biserica Ortodoxă şi Greco-Catolică în fiecare an la data de 29 august.

Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, fiu al Elisabetei și al preotului Zaharia. I-a fost atribuit supranumele de „Înaintemergătorul” datorită faptului că a anunțat venirea lui Hristos, potrivit crestinortodox.ro.

Conform Evangheliei, Irod, în cadrul celebrării zilei sale de naștere, ordonă tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea perioadă, Ioan Botezătorul era în temnița din Castelui lui Irod de la Maherus. Motivul întemnițării este unul simplu: Ioan îl critica public pe Irod pentru traiul nelegiut de care a dat dovadă alături de Irodiada, soția fratelui său. Urându-l până în măduva oaselor, aceasta îi cere fiicei sale, Salomeea să îi spună lui Irod că dorește capul lui Ioan ca răsplată.

Irod, de teamă că Ioan Botezătorul ar putea învia, decide doar trupul acestuia să fie dat ucenicilor pentru a fi înmormântat la Sevastia, pe când capul său a fost îngropat de către Irodiada în curtea sa.

Conform tradiției, Sfânta Ioana este cea care a luat capul Sfântului Ioan din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim în muntele Eleonului. Acolo a rămas până pe vremea împăraților Constantin și Elena, care au dus capul la Emesa, Siria.

Ulterior, pe vremea luptei întreprinse împotrivă icoanelor, capul sau a fost îngropat la Comane, iar mai apoi a fost dus de către Sfântul Ignatie la Constantinopol în anul 860. În timpul cruciadelor, o parte a capului sau a fost luată de la Constantinopol de către latini și a fost dusă la o biserică din Amiens.

Această sărbătoare reprezintă ultima mare sărbătoare a anului bisericesc, având în vedere că acesta se încheie pe 31 august.

Este o zi de post aspru. De asemenea, este recomandat să nu se mănânce pepeni, dat fiind faptul că aceştia aduc aminte de capul lui Ioan Botezătorul. Tot azi, în unele regiuni rurale nu se folosește cuțitul, mâncarea fiind ruptă cu mâna.

Sursa foto: gds.ro

De același autor

Related Articles