Off-road în ariile protejate din Caraș-Severin
Ne dorim turiști, dar activitățile de off-road ale acestora, afectează ariile protejate din Caraș-Severin. Legislația privind protecția mediului interzice accesul cu mijloace motorizate care utilizează carburanti fosili pe suprafața ariilor naturale protejate. Cu toate acestea, întâlnim ATV-uri, mașini de teren sau motociclete enduro în aceste zone.

Articol editat de Sebastian Dragomir, 7 mai 2025, 14:01
Pe suprafața județului sunt patru parcuri naționale: Domogled – Valea Cernei, Retezat, Cheile Nerei-Beuşniţa, Semenic–Cheile Caraşului și Parcul Natural Porţile de Fier. Este vorba despre o suprafață de peste 175 de mii de hectare. La aceasta se adaugă încă 59 de mii de hectare al masivului Ţarcu – Muntele Mic, arie protejată sit Natura 2000. Din păcate, pasionații de off-road ignoră legislația și pătrund în aceste zone. S-a întâmplat și zilele trecute în Țarcu, după cum spune Cornel Galescu, şeful Salvamont Caraş-Severin.
„Munţii Ţarcu au fost invadaţi de motociclişti în minivacanţa de 1 Mai, iar numeroase poteci din zonă au fost distruse. Atragem atenţia turiştilor să fie prudenţi pe trasee. Facem apel la autorităţi să ia măsuri urgente pentru limitarea acestor activităţi, deoarece această zonă montană este protejată prin lege”.
Printre cei care ar trebui să aplice sancțiuni pentru distrugerea ariilor protejate sunt comisarii de mediu, pădurarii și jandarmii montani. În ultimul an, au fost date amenzi și avertismente, dar e complicat să supraveghezi o suprafață atât de mare. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Săndulescu, reamintește că în orice arie protejată este interzis accesul cu autovehicule în afara drumurilor publice.
Amenzile sunt cuprinse de la 5 la 10 mii de lei pentru persoane fizice și de la 30 la 60 de mii de lei pentru persoane juridice.
sursa foto: SALVAMONT
Urmărește-ne și pe Google News