Apicultorii cărăşeni cer ajutor Ministerului Agriculturii după dezastrul din această primăvară

Anul apicol a început cu stângul în Caraş-Severin. Producţia meliferă tot mai mai slabă, este într-un continuu declin de la o primăvară la alta, fiind calamitată în procent de sută la sută. Acest efect determină apicultorii din Banat să renunţe la una din cele mai vechi îndeletniciri de pe aceste meleaguri.

Vremea ploioasă şi schimbările climatice compromit total producţia apicolă cărăşană, a declarat pentru Radio Reşiţa preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine, Ida Şuţa. Din cauza ploii şi a frigului, florile de rapiţă şi salcâm nu au secretat suficient nectar şi s-au scuturat, iar albinele au rămas în stupi şi nu s-au înmulţit. Până în prezent, în Caraş-Severin, nu a fost recoltat aproape nimic, motivul fiind modificările climatice din ultimii 4 ani:

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Albine, Ida Şuţa, rezultatele slabe creează dificultăţi economice membrilor asociaţiei care, sunt hotărâţi să renunţe la una dintre cele mai vechi îndeletniciri din Banat. Apicultorii cărăşeni mai speră acum în producţiile de vară, tei şi floarea soarelui, înainte de începerea pregătirilor pentru sezonul rece, care din cauza schimbărilor climatice se pare că va veni mai repede decât în anii precedenţi, a mai subliniat aceasta.

Din 2016, crescătorii de albine au trimis adrese la Asociaţia Crescătorilor de Albine Caraş-Severin care la rândul ei a solicitat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, subvenţiile de minimis promise, demersuri care până acum au rămas fără ecou.

Foto: arhivă

De același autor

Related Articles