Împreună, oamenii fac minuni! Dornici să salveze monumentele din Banat căzute pradă degradării, mai mulți tineri arhitecți și studenți, au pornit într-o frumoasă aventură. Acționează asemenea unei „ambulanțe” adevărate, doar că „pacienții” sunt mori de apă, biserici de lemn sau cule bănățene.

Proiectul „Ambulanța pentru Monumente Banat” se bazează pe voluntariat și implicarea comunităților locale, pe care le sprijină în realizarea intervențiilor. Anul trecut au avut 4 intervenții de urgență la monumente degradate iar acum sunt pregătiți de un nou „sezon!”.

Despre biserica de lemn „Naşterea Domnului” de la Dragomireşti, comuna Ştiuca, aflată la 20 de km de Lugoj, se crede că datează din 1754, deşi există suspiciuni că ea ar fi mai veche.

Începuturile acestei biserici, potrivit tradiției locale, trebuie căutate în localitatea Zorlențul Mare, județul Caraș-Severin, aflată în vecinătatea Dragomireștiului, spre sud. Aici a fost biserica construită, iar ulterior, spre mijlocul secolulul al XVIII-lea a fost vândută satului Dragomirești, unde, așezată pe o mică colină poate fi găsită și în prezent. Învelitoarea de şindrilă a bisericii, cât şi a micului turn de deasupra pronaosului, se găsesc într-un avansat stadiu de degradare, periclitând starea de conservare a monumentului și a decorului său pictat.

„Ambulanţa pentru Monumente Banat”, face apel la neobosiţii săi voluntari pentru a salva această frumoasă bisericuţă care aparţine astăzi comunităţii ucrainene. Parohia ortodoxă ucraineană din Dragomireşti împreună cu Primăria Ştiuca, vor asigura cazarea, masa şi materialele necesare intervenţiei. Intervenţia va avea loc între 05-16 aprilie 2019. Cei interesaţi să participe, să-şi aducă încălţăminte de lucru, sac de dormit, lanternă, izopren.

Proiectul „Ambulanţa pentru Monumente Banat” este un proiect cultural fiind coordonat de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ- PACT, în parteneriat cu Mitropolia Banatului, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş- Severin, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara.