Alina Suru de la Colegiul Naţional Traian Lalescu din Reşiţa un super prof în”Educaţie pentru Sănătate”

Materia opţională “Educaţie pentru Sănătate” are foarte mare succes în şcolile cărăşene. De exemplu, La Colegiul Naţional Traian Lalescu din Reşiţa, profesorul Alina Suru a reuşit să capteze prin tot felul de metode interactive atenţia elevilor. Şi rezultatele nu au încetat să apară, elevii au devenit extrem de interesaţi de această materie. Aceştia spun despre Alina Suru că intră la categoria super profi şi că orele cu Alina nu sunt plictisitoare, ci foarte interesante.

Alina Suru la bază este profesor de biologie şi predă această materie şi la Şcoala Generală Mihai Peia din Reşiţa. Este un profesor cu experienţă pentru că a intrat în învăţământ, în 1997 şi a predat această materie şi la liceul cu program sportiv din Reşiţa. Din 1999 aceasta a început să facă tot felul de cursuri fiind extrem de atrasă de tot ce ţine de educaţia pentru sănătate.

Promovarea sănătăţii în şcoli poate contribui la îmbunătăţirea vieţii copiilor. Şcoala reprezintă locul în care competenţele şi stilul de viaţă se dezvoltă şi pot fi menţinute foarte uşor ca viitor adult, ne-a declarat profesorul Alina Suru.

“Eu chiar vreau să-i implic pe elevi direct, ca să fie mai motivaţi şi mai interesaţi de temele din materia educaţie pentru sănătate, de fapt este un opţional avizat de Ministerul Educaţiei cu diverse teme începând de la îngrijire şi igienă personală. Vorbim de igiena corpului, a părului, inclusiv a hainelor şi a încălţămintei, ceea ce nu ştiau de fapt că ei trebuie să se îmbrace în funcţie de vârstă, fetele să nu poarte tocuri de la 11-13 ani pentru că le poate afecta coloana vertebrală.

Eu iubesc ceea ce fac, îmi sunt dragi copiii şi încerc să-i implic cât mai mult la oră nu doar să mă duc şi să…turui, să le vorbesc sau să le citesc ci eu vreau să avem un dialog şi nu un monolog. Am avut şi foarte multe teme despre alimentaţie, ce înseamnă, cum sunt împărţite alimentele, nu le-am dat eu să scrie aşa, după dictare ci i-am provocat să caute ei aceste informaţii şi apoi am dezbătut împreună aceste informaţii prin discuţii libere”, ne-a declarat profesorul Alina Suru.

Interviul amplu difuzat în cadrul emisiunii “Starea de Bine” poate fi ascultat aici:

Educaţia pentru sănătate implică dezvoltarea abilităţilor cognitive, sociale şi emoţionale cu rol protector asupra sănătăţii şi dezvoltarea unui stil de viaţă sănătos prin întărirea comportamentelor sănătoase şi reducerea comportamentelor de risc.

Este binecunoscut faptul că o stare de sănătate precară afectează într-o mare măsură dezvoltarea copiilor și crește rata absenteismului școlar. Educarea continuă atât a părinților cât și a copiilor pe teme ce privesc sanătatea, igiena, nutriția și prevenția bolilor infecțioase este absolut necesară în şcoli!

De același autor

Related Articles