Afaceriştii sunt nemulţumiţi de cota de impozitare de la Reşiţa

Autorităţile locale din Reşiţa sunt acuzate că vor să alunge investitorii privaţi din oraş. Omul de afaceri Nelu Popa Tăiţelu spune că este posibil ca un contribuabil persoană fizică să plătească la Reşiţa, pentru un spaţiu nerezidenţial identic, un impozit mai mare decât în Bucureşti sau Timişoara sau egal cu unul amplasat în Cluj-Napoca. În plus, un contribuabil persoana juridică va plăti un impozit mai mare decât în toate cele trei localităţi.

Decizia Primăriei şi a Consiliului Municipal Reşiţa este aberantă şi solicit celor în drept să modifice de urgenţă respectiva hotărâre!

Omul de afaceri făcea referire la HCL nr. 295/ 10.11.2015, privind cotele de impozit pentru Reșița.

impozite Resita 2016Aceste cote, aprobate în Consiliul Local, se prezintă astfel:

Impozit pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice – 1% din valoarea impozabilă a clădirii rezultată în urma unui raport de evaluare.

Impozit pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice utilizate pentru activități din domeniul agricol – 0,4% din valoarea impozabilă a clădirii rezultată în urma unui raport de evaluare.

Impozit pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice – 1,3 % din valoarea impozabilă a clădirii rezultată în urma unui raport de evaluare.

Impozit pe clădirile rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice – 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii rezultate în urma unui raport de evauare.

Impozit pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice utilizate pentru activitățile din domeniul agricol – 0,4% din valoarea impozabilă a clădirii rezultate în urma unui raport de evaluare. În cazul persoanelor juridice care nu au efectuat nicio evaluare în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referință, se stabileste 5% din valoarea impozabilă a clădirii care nu a fost reevaluată.

În cazul în care nu se realizează o evaluare, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate în mod similar clădirilor rezidențiale pentru persoanele fizice și a unei unei cote de 5% pentru persoanele juridice care nu au efectuat nici o evaluare în ultimii 3 ani.

(Sebastian Dragomir)

Cele mai citite

Related Articles