Administraţiile locale, acuzate de lipsă de transparenţă. Cea mai opacă: Primăria Reşiţa

Primăria Reșița este cea mai opacă instituție publică din vestul țării, cu doar două proiecte de hotărâre supuse dezbaterii publice din cele 119 adoptate în 5 luni în care s-au inregistrat răspunsuri, din cele 12 monitorizate în intervalul februarie 2015-februarie 2016. Este rezultatul unei monitorizări efectuate în cadrul campaniei „M-am decis să mă implic” din proiectul intitulat „Campaniile Coaliţiei 52-conştientizare, monitorizare, consolidare, influenţare”, implementat de Academia de Advocacy din Timişoara.

Primăria Caransebeş stă mai bine: 10 din cele 23 de proiecte de hotărâre adoptate au fost supuse consultării publice.

Dintr-un total de 142 de acte normative adoptate de cele două municipii în perioada monitorizată ,doar 12 au fost supuse dezbaterii publice,respectiv 8,45%, ceea ce duce judeţul Caraş-Severin pe ultimul loc în regiune.

Cel mai bine în acest clasament stă judeţul Arad cu un procent de peste 80%, urmat în ordine de Mehedinţi, Timiş şi Caraş-Severin.

Pe de altă parte, în Caraş-Severin, cetăţenii şi asociaţiile legal constituite nu îşi văd rostul în interacţiunea cu autorităţile publice de care aparţin şi nu interacţionează în procesul de consultare publică. În perioada monitorizată nu s-au înregistrat opinii scrise depuse de cetăţeni şi nici solicitări de dezbateri publice în nici unul dintre municipiile judeţului.

Totuşi, ca urmare a unor acţiuni civice, au fost două luări de poziţie concretizate.

Este vorba despre stoparea construcţiei din Triaj, de lângă Muzeul de locomotive şi refacerea parcului existent, şi despre acordarea denumirii de Ion Chichere unei străzi din municipiul Reşiţa.

„De câte ori nu ne surprinde spargerea unei străzi, tăierea unor copaci, eliminarea unor spaţii verzi sau construirea unui bloc într-un cartier de case? N-ar fi trebuit să fim întrebaţi sau consultaţi înainte? Poate am fi avut alte sugestii. Puterea noastră se manifestă prin activism şi intervenţie. Legea privind transparenţa decizională în administraţie ne oferă şansa de a propune ce este convenabil pentru noi, ăn orice proiect de act normativ al unei autorităţi publice, înainte de a se lua decizia”- este de părere Radu Nicosevici –preşedintele Academiei de Advocacy, coordonator al Coaliţiei 52- care a realizat monitorizarea. Aceste rezultate au fost prezentate miercuri, 27 aprilie, de Marian Apostol- membru al Coaliţiei 52 şi preşedinte al filialei Caraş-Severin a Cartel Alfa. (Daniela Tudor)

 

Cele mai citite

Related Articles