La Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin au sosit 4.100 de doze de vaccin ROR. Acesta se administrează copiilor împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei.

DSP Caraş-Severin a solicitat un număr de 5.600 de doze de vaccin pentru acest an, urmând ca şi restul cantităţii să sosească în Caraş-Severin, în perioada următoare. Vă reamintim că în ultimele cinci luni în Caraş-Severin nu s-a mai semnalat niciun caz de rujeolă confirmat cu laboratorul sau care ar fi necesitat internarea în spital.

Rujeola este o boală infectocontagioasă care are un efect pozitiv asupra sistemului imun al copilului. S-a observat o scădere al îmbolnavirilor copilului după ce a trecut prin această boală şi la dezvoltarea unei imunităţi pe toată durata vieţii.

Prima doză de vaccin ROR se administrează copiilor că parte din programul naţional obligatoriu de vaccinare în intervalul de vârstă 12-15 luni. Cea de-a două doză se administrează la începerea şcolii, de obicei la 7 ani, deşi poate fi realizată chiar şi la 3 luni de la prima imunizare. În jur de 5-10% dintre copii nu sunt complet imuni ROR după prima doză de vaccin, acesta fiind motivul pentru care este necesară şi ce-a de-a două doză, în urmă căreia rămân aprox. 1% din copii parţial imuni împotriva celor 3 boli ale copilăriei. Dacă o persoană a omis vaccinarea, ambele doze pot fi făcute oricând după vârstă de 7 ani, spatiate la 1 an diferenţa.

Daiana Roşca