2 aprilie, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

75

Națiunile Unite au declarat în decembrie 2007 ziua de 2 Aprilie Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, fiind evidențiată anual la nivel mondial, cu scopul de a dinamiza și coagula eforturile mondiale de promovare unei mai bune intelegeri a autismului și de a crește nivelul de conștientizare a publicului larg privind nevoile sociale ale persoanelor cu autism și ale familiilor acestora.

Tema campaniei din anul acesta a Zilei Internaționale a Conştientizării Autismului este „Înţelegerea și conștientizarea autismului”.

Evenimentul din acest an dedicat Zilei Internaționale a Conştientizării Autismului are ca scop informarea și conștientizarea :

  • profesioniștilor din sănătate şi educaţie despre problematica autismului și metodele de management al pacienților cu autism;
  • părinților în general, părinților și aparținătorilor pacienților cu autism asupra posibilităților de diagnosticare, tratament și cu privire la realizarea deplină a drepturilor persoanelor cu autism.

Știați că:
– Autismul nu se vindeca, dar se poate recupera? 47% din copiii cu autism pot sa recupereze atat de mult incat sa nu poata fi deosebiti de copiii tipici.
– Autismul se poate recupera cu terapie ABA – ABA inseamna Analiza Comportamentala Aplicata.
– Fara terapie simptomele autismului se agraveaza in timp?
– Poate ati intalnit un copil cu autism recuperat si nu v-ati dat seama ca are autism?
– Un copil cu autism poate avea probleme in initierea sau continuarea unei conversatii?
– Un copil cu autism poate ajunge sa se integreze cu succes in gradinita si scoala?
– Copiii cu autism au emotii. Ei traiesc la fel ca noi toti iubirea, supararea, dorul, satisfactia, tristetea. Doar modul de exprimare este diferit!
– Autismul este mai comun la baieti decat la fete (1 fata la 4 baieti)?
– Autismul poate sa apara in orice familie indiferent de rasa, etnie, zona geografica, nivel de educatie?
– Un copil poate fi: vesel, afectuoş inteligenţ haioş harnic, chiar daca are autism?
– Cu cât se intervine mai timpuriu, cu atat sansele de recuperare sunt mai mari?
– În România sunt aproximativ 30.000 de persoane cu autism?
– De regula repetitia sustine invatarea, dar in autism recompensa si motivatia sunt cheia? Recompensarea este un concept folosit masiv in recuperarea copiilor cu autism.
– Autismul este o tulburare de spectru? Acest lucru inseamna ca persoanele cu autism sunt foarte diferite, la fel ca noi toti – unele pot vorbi, altele nu; unele pot invata vizual, altele auditiv; unele pot fi mai sociabile altele mai putin.
– Nu exista nici un tratament medicamentos care sa vindece autismul, dar cu terapie timpurie intensiva, pana la 47% dintre copiii cu autism pot trai o viata independenta?
– Diagnosticul de autism este pus de regula inainte de implinirea varstei de 3 ani? Uneori exista o dezvoltare normala pana la 2 ani, apoi se instaleaza regresul. Alteori semnele sunt evidente din primul an de viata.
– Autismul nu se vindeca, ci se intelege, se recupereaza, se traieste, se accepta?

În data de 2 aprilie 2019, persoanele care suferă de autism, familiile acestora, părinții în general, organizațiile de pacienți, politicienii, profesioniştii din sistemul sanitar și din asistență socială, cercetătorii, personalul din educație şi psihologii se reunesc în spirit de solidaritate pentru a conștientiza opinia publică în legătură cu autismul.

Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură finanţarea, coordonarea, analiza şi evaluarea rezultatelor Campaniei.

sursa foto imparte.ro