Cel mai rar șarpe din România – boa de nisip, redescoperit

sarpe boa de nisipSocietatea Ornitologică Română anunța într-un comunicat de presă că, după 80 de ani, a fost redescoperit cel mai rar șarpe din România – boa de nisip (Eryx jaculus). Această specie ajunsese să fie considerată un adevărat “Sfânt Graal” al herpetologilor, o specie pe care toți o credeau dispărută din fauna României. Din 1937 nu a mai fost văzut boa de nisip în viață. În România, au mai fost semnalate doar exemplare moarte.

Prima semnalare a exemplarului a fost făcută de un locuitor din Lunca Dunării, care a scris un mesaj pe pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române. De aici, a fost îndrumat către herpetologul Vlad Cioflec, din București – membru al SOR. După ce a vazut fotografiile, acesta a decis să organizeze o echipă cu care să investigheze observația.
Echipa s-a deplasat în teren, unde surpriza a fost mai mare decât se asteptau. Nu au gasit un singur exemplar de boa de nisip, ci … zece. Mai mult, a fost vorba și despre o femelă care avea alături nu mai puțin de șase pui. Toate exemplarele au fost lăsate exact acolo unde au fost găsite. Niciun șarpe nu a fost bruscat, rănit, vătămat. Cei patru care au făcut descoperirea s-au mulțumit doar cu fotografiile și cu filmarea celui mai rar șarpe din România – boa de nisip.

Local, boa de nisip este numit și șarpe cu două capete, pentru că este extrem de bine adaptat: coada animalului seamănă foarte bine cu capul, un sistem de apărare extrem de eficient împotriva prădătorilor care apucă reptilele de cap.
Boa de nisip (Eryx jaculus) nu este un șarpe veninos, ci unul constrictor. Este cu preponderență un animal nocturn, are pupila verticală. Se hrănește îndeosebi cu rozătoare, pe care le vânează în galeriile construite subteran. Poate fi gasit, extrem-extrem de rar, în zone aride. Ultima semnalare, în viață, a unui exemplar de boa de nisip pe teritoriul României, provine din 1937 în localitatea Cochirleni.

Dat fiind că specia era considerată disparută, locația unde a fost redescoperită nu a fost facută publică, pentru că ar putea duce la o vânătoare de trofee.

Sursa foto: radioconstanta.ro
Sursa: rador.ro

Cele mai citite

Related Articles