Sărbătoarea Crăciunului în țări din Europa.
Crăciunul este sărbătorit în toată lumea, fiecare țară având tradiții specifice legate de istorie, cultură și religie. Încă de la începutul lunii noiembrie, fiecare mare oraș din Europa se pregătește cu un Târg de Crăciun sau cel puțin, cu câteva zone de elemente și decorațiuni festive.
Articol editat de Cristian Barbu, 15 decembrie 2025, 13:33 / actualizat: 16 decembrie 2025, 13:42
Luăm ca reper faimoasele Târguri de Crăciun de la Viena, Budapesta, Praga, Strasbourg sau Berlin și tipurile de obiecte, evenimente care sunt desfășurate cu această ocazie, observăm că sunt în continuare păstrate unele obiceiuri, dar sunt create unele noi, adaptate vremurilor noastre. Se propun experiențe noi, unele de tip VR, se pune accent pe modernitate, pe tehnologie, sunt realizate proiecte care să satisfacă comportamentul pe care online-ul ni-l dictează. Dacă acum ceva timp, la un târg de Crăciun ne bucuram de luminițe, de bradul frumos împodobit, de mesele și tarabele cu cadouri și bunătăți, acum avem spectacole pirotehnice, proiecții de lumini și show de drone, diverse experiențe care ne oferă senzații și mai intense. Ce bine că sentimentul de bucurie este universal și uneori ne reamintim și fericirea de când eram copii!
În Germania, oamenii se bucură de piețele frumos amenajate, de vin fiert și turtă dulce, migdale prăjite, prăjituri cu fructe confiate iar în ziua de Crăciun sărbătoresc la o masă festivă.
În Franța, masa de Crăciun (Le Réveillon de Noël) are loc pe 24 decembrie, cu un meniu care include preparate precum foie gras, stridii, homar, diverse fripturi iar desertul consumat este Bûche de Noël, un tort în formă de buștean.
În Marea Britanie, de Crăciun se trimit felicitări, se schimbă cadouri și se fac mese bogate. Casele sunt împodobite cu brad, ghirlande, ciorapi la șemineu. Preparatul tradițional este curcanul cu legume sau cu diverse umpluturi, chiar și cu castane, iar desertul este Christmas pudding.
În Italia se fac pregătiri cu mult timp înainte, se împodobește și brad, dar Ieslea (Presepe) este elementul central, se țin procesiuni religioase. Un alt personaj, pe lângă Moș Crăciun, este La Befana, o bătrânică legendară care vine pe 6 ianuarie. Mesele de Crăciun includ pește, paste, fripturi, deserturi variate și bienînțeles, un cozonac panettone.
În Spania, cina din ajunul Crăciunului este foarte importantă, oamenii petrec timp împreună, bucurându-se de cadouri și bucate delicioase. Și aici, ca în Italia, se instalează scenete cu familia sfântă în diverse locuri, punându-se mare preț pe această tradiție. Și în Italia sunt păstrate obiceiurile de colindat și oferit cadouri.
În Țările nordice se pune accentul pe simplitate, confort, sunt păstrate tradițiile vechi specifice regiunii, se aprind lumânări, se cântă colinde și se pregătesc mese bogate, cu pește, cârnați și deserturi tradiționale.
Indiferent unde ne aflăm, să ne bucurăm de sărbători, să oferim stare de bine și ajutor celor care au nevoie!