Instabilitate accentuată și valuri de căldură – prognoza lunii iunie anunță o vară extremă
Ultima lună de primăvară din acest an a fost marcată de fenomene extreme, a declarat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, la Forumul Național „Viitorul Agriculturii”.

Articol editat de Cristina Corocan, 5 iunie 2025, 20:29
„Luna mai 2025 a fost a cincea cea mai rece din istoria măsurătorilor meteorologice, cu o abatere termică negativă de minus 2,2 grade Celsius, și a patra cea mai ploioasă, cu o medie de 120,6 l/mp la nivel național”, a subliniat Mateescu.
La nivel regional, Moldova a înregistrat cea mai ploioasă lună mai din istorie, cu 164 l/mp – un record absolut.
Iunie 2025: Alternanțe bruște între caniculă și furtuni
Directorul ANM avertizează că vara a început deja sub semnul contrastelor:
„Avem deja primele atenționări pentru temperaturi ridicate și disconfort termic, dar și pentru instabilitate severă. Fenomenele meteo extreme devin din ce în ce mai frecvente și mai intense.”
În primele zile din iunie au fost emise coduri roșii nowcasting pentru județe din sudul țării, confirmând începutul unui sezon estival instabil.
Impact direct asupra agriculturii
Elena Mateescu a propus o colaborare între ANM și Clubul Fermierilor Români pentru analizarea datelor agrometeorologice legate de arșiță, secetă și inundații.
„Arșița e analizată în funcție de pragul de risc termic de 32°C. Trebuie să luăm în calcul și precipitațiile extreme, care devin tot mai frecvente”, a spus Mateescu.
Zonele din Moldova, Muntenia și Transilvania au fost deja afectate de inundații în luna mai, în timp ce partea vestică a țării și Dobrogea continuă să sufere de lipsa apei în sol.
Propunere pentru sistem de avertizare timpurie
În contextul schimbărilor climatice, Mateescu a subliniat importanța avertizărilor rapide pentru gestionarea riscurilor meteorologice:
„Fără un sistem de avertizare timpurie, nu putem vorbi despre un sistem eficient de gestionare a riscurilor climatice.”
sursa foto: pixabay