Expoziția „The New Era” la Muzeul de Artă Modernă și Contemporană Pavel Șușară – un dialog vizual între identitate, gen și spiritualitate
La Muzeul de Artă Modernă și Contemporană „Pavel Șușară” din București, a avut loc joi, 15 mai vernisajul expoziției „The New Era”, un eveniment artistic de marcă curatoriat de criticul și istoricul de artă Pavel Șușară. Expoziția reunește lucrări semnate de patru artiști contemporani remarcabili: Christian Paraschiv, Nora Stîngu, Nada Stîngu și Dalina Bădescu.
Conceptul expoziției „The New Era”: între Feminin și Masculin

Articol editat de Gerhard Chwoika, 27 mai 2025, 15:31
Conceptul expoziției „The New Era”: între Feminin și Masculin
Expoziția „The New Era” explorează într-o manieră actualizată tema Feminin/Masculin, inițiată în anii ’80 de Christian Paraschiv și interzisă la acea vreme de regimul comunist. Într-o construcție vizuală articulată în patru perspective distincte, artiștii propun o reinterpretare profundă și sensibilă a identității de gen, a tensiunilor originare și a posibilităților de comuniune între polarități.
Christian Paraschiv – o voce disidentă a artei românești contemporane
Născut în 1953 în România, Christian Paraschiv este un artist multidisciplinar stabilit în Franța din 1986. În perioada comunistă, lucrările sale centrate pe corp, piele și identitate au fost considerate subversive, ceea ce a condus la interzicerea acestora.
Opera sa cuprinde pictură, sculptură, fotografie, performance, instalații și multimedia, fiind expusă în galerii internaționale și inclusă în colecții prestigioase precum MNAC București, Neue Galerie Linz, Centre Pompidou și Biblioteca Națională a Franței.
Nora și Nada Stîngu – dualitate artistică și expresie simbolică
Născute pe 29 iunie 1984 la Reșița, gemenele Nora și Nada Stîngu sunt absolvente ale Universității Naționale de Arte din București, specializate în pictură. Active în scena artei contemporane din 2010, cele două artiste au expus în țară și internațional. În 2022, au participat la expoziția „Altul nu e Negarea Mea” la Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și au vernisat „Autoportretul unui Deceniu” la Museikon Alba Iulia.
Din 2017, colaborează cu Mănăstirea Carmelitani Desculți din Ciofliceni (Snagov), unde au realizat trei mari proiecte murale între 2018 și 2021. Lucrările lor explorează complexitatea ființei umane, identitatea și alteritatea, abordate cu un spirit critic, dar empatic.
Dalina Bădescu – artist, curator și cercetător interdisciplinar
Dalina Bădescu (n. 7 aprilie 1990, Craiova) este artist vizual, critic și istoric de artă, doctor în arhitectură și arte plastice, cu o teză dedicată reprezentărilor arhitecturii sacre. Este membră UAP și evaluator ANEVAR, publicând constant articole de specialitate în reviste culturale precum Contemporanul, Dilema Veche și Letterman International. Coordonează expoziții în muzee și centre de artă contemporană și îmbină cercetarea teoretică cu curatoria angajată, cu accent pe arta românească modernă și contemporană și spațialitatea simbolică.
Viziunea curatorului Pavel Șușară
Criticul Pavel Șușară oferă o lectură complexă asupra expoziției:
„Într-o lume în care polaritățile sunt tot mai reduse la clișee, iar dialectica identitară este comprimată între lozinci și revendicări, expoziția ‘Masculin/Feminin’ propune o regăsire a esențelor […] Genul nu este destin, ci limbaj – iar privirea, oricare i-ar fi originea, rămâne singura formă posibilă de comuniune.”






Program de vizitare
Expoziția „The New Era” poate fi vizitată până pe 25 iunie 2025, zilnic, de luni până duminică, între orele 11:00 – 18:00, pe bază de programare telefonică.
Urmărește-ne și pe Google News
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro