Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: supă Palóc, paste cu șuncă și Tiramisu cu căpșuni și fistic

Duminica este o zi pe care trebuie să o dedicăm în special familie, celor dragi, alături de care să stăm la masa de prânz având bună dispoziție, o mâncare savuroasă și un vin de calitate.

Prânzul de duminică: supă Palóc, paste cu șuncă și Tiramisu cu căpșuni și fistic

Articol editat de Radio Resita, 13 aprilie 2025, 05:38 / actualizat: 13 aprilie 2025, 7:52

Prânzul din această duminică vă propun să fie început cu o supă Paloc ungurească.
Supa originală este făcută din pulpă de oaie. În zilele noastre se prepară mai des din carne de porc sau vită și de multe ori chiar fără carne.

Ingrediente pentru preparare:
– 500 de gr de miel
– două linguri cu untură
– două cepe medii, tocate
– 4 căței de usturoi, zdrobiți
– 250 de gr de fasole verde
– 5 cartofi, tăiați cubulețe
– 2 morcovi mari, feliați
– o roșie medie, tocată
– un ardei kapia, tocat
– 3 frunze de dafin
– o linguriță de chimen măcinat
– două lingurițe de boia
– 150 de gr de smântână
– o lingură de făină
– sare
– piper negru și roșu, proaspăt măcinat
– o legătură de mărar
– 2 litri de apă
– suc proaspăt de lămâie, opțional.

Se încinge untura într-o oală mare la foc mediu, se călește ceapa și usturoiul tocate, apoi se adaugă roșiile și ardeii tocați. Asezonați cu două lingurițe de piper roșu măcinat, o linguriță de chimen măcinat, sare, piper și foi de dafin.
Se amestecă și apoi se continuă gătitul pentru câteva minute. Aceasta este baza și esența supei originale Paloc.
Adăugați carnea și gătiți până devine albă. Lăsați să fiarbă și amestecați des pentru a nu se lipi carnea.
Puneți feliile de morcovii și cartofii tăiați, apoi turnați doi litri de apă. Gătiți la foc mediu până când legumele sunt fragede. Este bine să adăugați fasolea verde în ultima fază de gătit pentru a nu se înmuia prea tare.
În timp ce supa se gătește, amestecați o lingură de făină cu smântână într-un castron, apoi puneți supă din oală ca să ajungă la aceeași temperatură, ca să nu se formeze cocoloașe.
Apoi, amestecând continuu, se toarnă în supa fierbinte.
Când supa are textură și aromă, se presară mărar proaspăt tocat mărunt și cine vrea acrește cu suc de lămâie.

Al doilea fel care se pune pe masă sunt paste cu sunca la cuptor.
Ingrediente folosite:
– 500 de gr de paste precum scoici, melci, penne sau altele paste mijlocii
– 400 de gr de sunca fiarta
– 5 linguri cu smântână
– o linguriță cu muştar
– sare și piper proaspăt măcinat
– două linguri cu ulei vegetal.

Procesați șunca, smântâna, muștarul și condimentele într-un robot de bucătărie până compoziția devine cremoasă.
Fierbeți pastele în apă sărată, până devin al dente, apoi scurgeți-le. Cât sunt calde amestecați-le cu compoziția de șuncă.
Ungeți o tavă de copt de dimensiuni medii sau o tavă de pâine, apoi întindeți aluatul de paste și compoziția cremoasă.
Se da la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius și se coace 30 de minute la foc mic. În ultimele 10 minute se dă căldura cuptorului de sus în jos până când se rumenesc pastele.
Serviți pastele cu șuncă atât timp cât sunt calde, cu smântână și ideal cu arpagic.

Tiramisu cu căpșuni și fistic la pahar este dulcele de la finalul prânzului.
Se prepară din:
– 250 de gr de Mascarpone
– 250 de ml de frișcă
– 3 linguri cu zahăr pudră
– o linguriță cu extract de vanilie
– 3 linguri cu cremă de fistic
– 200 de gr de pandișpan fin
– 300 de gr de căpșuni, feliate și pasate
– 3 linguri de lapte.

Din jumătate de cantitate de căpșuni se face un piure. Amestecați piureul de căpșuni cu puțin lapte. Înmuiați rapid pandișpanul în acesta, apoi puneți un strat pe fundul unui pahar.
Întindeți un strat de cremă de fistic pe pandișpan, apoi așezați un strat de căpșuni feliate. Repetați stratificarea până rămâneți fără ingrediente.
Se acoperă și se dă la frigider pentru cel puțin 4 ore, dar de preferat peste noapte, pentru a permite aromelor să se contopească.
Se presară fistic tocat grosier, se decorează cu felii de căpșuni proaspete, sau chiar și cu puțină cremă de fistic sau zahăr pudră.

Daniel Babun

(nosalty.hu)

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 iunie 2025, 07:00

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana

Sâmbăta cu gust – rețete sănătoase din bucătăria mediteraneană Sâmbăta, la Radio Reșița, este ziua dedicată alimentației echilibrate,...

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 iunie 2025, 07:00

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană

Vinerea, savurează marea – midii cu vin alb și arome simple, dar rafinate În fiecare vineri, la Radio Reșița, îți aducem în farfurie gustul...

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 12 iunie 2025, 07:00

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni

Un deliciu franțuzesc cu iz de vară: Tortul Fraisier Joi e ziua în care, la Radio Reșița, pășim în universul dulce al prăjiturilor și...

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni