Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: supă Palóc, paste cu șuncă și Tiramisu cu căpșuni și fistic

Duminica este o zi pe care trebuie să o dedicăm în special familie, celor dragi, alături de care să stăm la masa de prânz având bună dispoziție, o mâncare savuroasă și un vin de calitate.

Prânzul de duminică: supă Palóc, paste cu șuncă și Tiramisu cu căpșuni și fistic

Articol editat de Radio Resita, 13 aprilie 2025, 05:38 / actualizat: 13 aprilie 2025, 7:52

Prânzul din această duminică vă propun să fie început cu o supă Paloc ungurească.
Supa originală este făcută din pulpă de oaie. În zilele noastre se prepară mai des din carne de porc sau vită și de multe ori chiar fără carne.

Ingrediente pentru preparare:
– 500 de gr de miel
– două linguri cu untură
– două cepe medii, tocate
– 4 căței de usturoi, zdrobiți
– 250 de gr de fasole verde
– 5 cartofi, tăiați cubulețe
– 2 morcovi mari, feliați
– o roșie medie, tocată
– un ardei kapia, tocat
– 3 frunze de dafin
– o linguriță de chimen măcinat
– două lingurițe de boia
– 150 de gr de smântână
– o lingură de făină
– sare
– piper negru și roșu, proaspăt măcinat
– o legătură de mărar
– 2 litri de apă
– suc proaspăt de lămâie, opțional.

Se încinge untura într-o oală mare la foc mediu, se călește ceapa și usturoiul tocate, apoi se adaugă roșiile și ardeii tocați. Asezonați cu două lingurițe de piper roșu măcinat, o linguriță de chimen măcinat, sare, piper și foi de dafin.
Se amestecă și apoi se continuă gătitul pentru câteva minute. Aceasta este baza și esența supei originale Paloc.
Adăugați carnea și gătiți până devine albă. Lăsați să fiarbă și amestecați des pentru a nu se lipi carnea.
Puneți feliile de morcovii și cartofii tăiați, apoi turnați doi litri de apă. Gătiți la foc mediu până când legumele sunt fragede. Este bine să adăugați fasolea verde în ultima fază de gătit pentru a nu se înmuia prea tare.
În timp ce supa se gătește, amestecați o lingură de făină cu smântână într-un castron, apoi puneți supă din oală ca să ajungă la aceeași temperatură, ca să nu se formeze cocoloașe.
Apoi, amestecând continuu, se toarnă în supa fierbinte.
Când supa are textură și aromă, se presară mărar proaspăt tocat mărunt și cine vrea acrește cu suc de lămâie.

Al doilea fel care se pune pe masă sunt paste cu sunca la cuptor.
Ingrediente folosite:
– 500 de gr de paste precum scoici, melci, penne sau altele paste mijlocii
– 400 de gr de sunca fiarta
– 5 linguri cu smântână
– o linguriță cu muştar
– sare și piper proaspăt măcinat
– două linguri cu ulei vegetal.

Procesați șunca, smântâna, muștarul și condimentele într-un robot de bucătărie până compoziția devine cremoasă.
Fierbeți pastele în apă sărată, până devin al dente, apoi scurgeți-le. Cât sunt calde amestecați-le cu compoziția de șuncă.
Ungeți o tavă de copt de dimensiuni medii sau o tavă de pâine, apoi întindeți aluatul de paste și compoziția cremoasă.
Se da la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius și se coace 30 de minute la foc mic. În ultimele 10 minute se dă căldura cuptorului de sus în jos până când se rumenesc pastele.
Serviți pastele cu șuncă atât timp cât sunt calde, cu smântână și ideal cu arpagic.

Tiramisu cu căpșuni și fistic la pahar este dulcele de la finalul prânzului.
Se prepară din:
– 250 de gr de Mascarpone
– 250 de ml de frișcă
– 3 linguri cu zahăr pudră
– o linguriță cu extract de vanilie
– 3 linguri cu cremă de fistic
– 200 de gr de pandișpan fin
– 300 de gr de căpșuni, feliate și pasate
– 3 linguri de lapte.

Din jumătate de cantitate de căpșuni se face un piure. Amestecați piureul de căpșuni cu puțin lapte. Înmuiați rapid pandișpanul în acesta, apoi puneți un strat pe fundul unui pahar.
Întindeți un strat de cremă de fistic pe pandișpan, apoi așezați un strat de căpșuni feliate. Repetați stratificarea până rămâneți fără ingrediente.
Se acoperă și se dă la frigider pentru cel puțin 4 ore, dar de preferat peste noapte, pentru a permite aromelor să se contopească.
Se presară fistic tocat grosier, se decorează cu felii de căpșuni proaspete, sau chiar și cu puțină cremă de fistic sau zahăr pudră.

Daniel Babun

(nosalty.hu)

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească