Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de Duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească.

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte

Articol editat de Radio Resita, 17 noiembrie 2024, 09:44

Folosim:
– 300 de gr de carne de vită sau de porc mai grasă
– 200 de grame în total de morcov, pătrunjel și țelină
– o ceapă medie
– doi ardei grași
– trei roșii
– doi cartofi potriviți
– o lingură de mazăre boabe
– 10 păstăi de fasole verde
– borș sau altă substanță acră
– frunze aromate
– sare.

Pieptul de vită sau ciolanul proaspăt de porc se pune la fiert în doi litri de apă rece. În apă se pune o linguriță de sare. Se lasă la fiert pe foc potrivit cam o oră. Dacă focul este mai mare se va tulbura supa. Se spumează de câte ori este necesar. Zarzavatul și ceapa, rase pe răzătoarea cu găuri mari, se călesc în două linguri de untdelemn circa două minute. Se adaugă în ciorbă și fasolea ruptă în bucăți. După aproximativ o jumătate de ceas se pune și mazărea. Dacă este proaspătă cu atât mai bine. Când carnea și zarzavaturile sunt fragede se adaugă cartofii tăiați în cuburi mici, ardeii feliați subțire și roșiile curățate de coajă. Ciorba se fierbe încă 15 sau 20 de minute ca să se înmoaie cartofii, apoi se toarnă borșul. Ciorba nu trebuie să fie prea densă. Se mai lasă să dea câteva clocote după care se ia de pe foc. Cine vrea poate să aromatizeze ciorba cu leuștean sau pătrunjel. (rețetă Silvia Jurcovan)

Pentru felul doi propun papricaș cu ciuperci și mămăligă.
Ingrediente folosite:
– 500 de gr de carne de pui sau porc
– 500 de gr ciuperci proaspete Champignion
– 150 de ml de smântână
– un pahar de vin alb sec
– o ceapă
– patru căței de usturoi
– trei linguri de ulei
– două linguri de făină
– pătrunjel verde, cimbru, nucșoară
– sare și piper
Se taie în cuburi carnea apoi se prăjește în uleiul încins. Când începe să se rumeneasca ușor se adaugă și ceapă tăiată fin și ciupercile feliate. Se lasă la calit apoi se adaugă smântână în care am încorporat făină. Se toarnă și vinul alb sec. Rămâne pe foc să clocotească încă 10 minute apoi se sărează și se condimentează cu piper, nucșoară măcinată și un pic de cimbru uscat, după plac. După ce se oprește focul se presară verdeață tocată fin deasupra. Se servește cu mămăligă.

Îndulcirea de la final este asigurată de prăjitura din mălai cu lapte.

Ne trebuie:
– un litru de lapte
– 300 de gr de mălai grișat
– un sfert de litru de smântână
– 100 de gr de unt
– 50 de gr de făină
– 5 ouă
– puțină sare
– 200 de gr de zahăr
– 15 ml de rom
– zahăr vanilat.

Într-o cratiță mare se pune laptele, untul, sarea și se lasă să fiarbă. Nu se fierbe direct pe flacără pentru că se afumă laptele. Când dă primul clocot se toarnă mălaiul în ploaie și se bate mereu ca să nu se cocoloșească. Compoziția se toarnă într-o tavă unsă și înfăinată și rămâne să se răcească.
Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă, se adaugă tot zahărul tos, romul și se bat în continuare până se întăresc. Albușurile bătute se pun peste compoziția de mălai răcită. Se presară zahărul vanilat și se amestecă ușor cu telul. Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius până într-o oră sau până se rumenește frumos. Nu crește prea mult, dar este fragedă și gustoasă.

Daniel Babun

Etichete:
Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă