Ascultă Radio România Reșița Live

Makaronia tou fournou

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.
Bucătăria tradițională cipriotă este de fapt bucătăria mediteraneană și este foarte cunoscută în întreaga lume. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, a fost infuzată cu unele dintre bucătăriile vecinilor și a celei din Italia și Franța.

Makaronia tou fournou

Articol editat de Radio Resita, 23 martie 2024, 11:50 / actualizat: 24 martie 2024, 11:56

Makaronia tou fournou este un fel de mâncare cu paste la cuptor, carne de porc tocată și un sos de roșii delicios infuzat cu mirodenii parfumate precum scorțișoara și ienibaharul. Suplimentat cu sos bechamel cremos și presărat cu brânză rasă, acest fel de mâncare este copt până ce devine auriu, și crocant.

Ingredientele necesare sunt:
– un kg de carne de porc măcinată
– două cepe mari tocate fin
– o cană de suc de roșii (proaspăt sau conservat)
– o cană de pătrunjel proaspăt
– un sfert de cană de ulei de măsline
– câte o jumătate de cană de apă sau de vin alb
– mentă uscată
– sare
– piper
– un vârf de cuțit de scorțișoară

Pentru sosul Bechamel luăm:
– o jumătate de cană de brânză halloumi rasă
– 3 căni de lapte gras
– o  cană de smântână groasă
– 5 linguri de făină
– 3 ouă bătute
– jumătate de cană de apă
– o lingură de unt nesărat

Pentru paste:
– 500 de gr de penne
– un cub de supă de pui
– o cană de halloumi uscat ras
– o lingură de mentă uscată sau scorțișoară.

Puneți pastele și supa de pui în apă clocotită și lăsăți să fiarbă. Odată fierte se scurg pastele și se lasă deoparte.
Se toarnă câteva picături de ulei de măsline pe fundul unui vas de copt și se întinde uniform un sfert din paste. Întindeți halloumi ras peste pennele puse în vasul de copt.
Ceapa se toacă mărunt și se călește într-o oală cu puțin ulei de măsline. Odată ce ceapă devine translucidă se adaugă carnea tocată și apă și se lasă să fiarbă aproximativ 20 de minute. Când aproape toată apă este absorbită turnați sucul de roșii. În acest moment se adaugă pătrunjelul, menta uscată, sare, piper și scorțișoară după gust.
Se toarnă amestecul uniform peste paste în vasul de copt.
Apoi se pun deasupra pastele rămase.

Puneți toate ingredientele necesare pentru Bechamel, cu excepția halloumi, într-o oală și se amestecă bine cu un tel. Când nu mai sunt firimituri în amestec, puneți oala pe foc mediu și amestecați până când crema s-a îngroșat. După ce s-a îngroșat adăugați halloumi ras în bechamel și amestecați încă două minute. Turnați sosul Bechamelul în tava de copt.

Amestecați menta uscată în halloumi uscat și ras și puneți uniform deasupra bechamel. În cazul în care nu puteți găsi  halloumi uscat sau anari, săriți peste. Odată ce turnați Bechamelul în vasul de copt puteți presăra puțină scorțișoară peste smântână.

Se coace la 180 de grade Celsius timp de 35-40 de minute  într-un cuptor preîncălzit. Se lasă să se răcească puțin înainte de servire.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Foto pinterest.com

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este o mică sărbătoare, un moment de consolidare a relațiilor, în compania unei...

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă