Ascultă Radio România Reșița Live

Friptură cu cafea

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai proeminentă și mai consistentă. Multe produse lactate sunt folosite în gătit. Cartofii și varza sunt legumele importante în alimentația europenilor.
Este binecunoscut că în Portugalia există adevărate delicatese gastronomice.
Gastronomia Portugaliei este cunoscută pentru mâncărurile preparate din pește, în special cod (bacalhau în portugheză). Printre mâncărurile din cod, Bacalhau a Bras este considerat cel mai popular.
Rețetele din Lisabona sunt la fel de variate ca în oricare dintre capitalele europene, dar se remarcă prin mâncarea de casă și de calitate în general.
Bucătăria tradițională portugheză include tot felul de preparate, de la celebrul cod, până la fructele de mare,  carnea de animale și binențeles dulciurile.
În Lisabona, punctul de întâlnire al culturilor, aromelor și condimentelor, veți găsi puțin din toate, de la bucătăria internațională, mâncăruri regionale și preparate demne de premii gastronomice. Dar farmecul Lisabonei trăiește în tradițiile sale, sardinele la grătar sunt vedete, mai ales în timpul verii și a sărbătorilor sfinților populari.
Restaurantele și tavernele oferă o mare varietate de gustări.   Renumiți și pentru vinul lor, portughezii aleg această băutură pentru a-și însoți mâncarea.
Lisbonezii sunt mari consumatori de cafea, care se servește în căni mici, numite în mod obișnuit tromba.

Friptură cu cafea

Articol editat de Radio Resita, 18 martie 2024, 06:54

Regiunea Lisabona cuprinde o parte din districtele Lisabona și Setubal. Se învecinează la nord cu Regiunea Centrală, la nord-est, la est și la sud cu Alentejo și la sud și la vest cu Oceanul Atlantic.
De asemenea, există o coastă incredibil de dantelată, cu diferite cursuri de apă, munți, dealuri, zone de cultură agricolă și zone industriale.

Din bucătăria regiunii Lisabona m-am oprit la Friptură cu cafea.
Pentru a savura această delicatesă vom lua, în funcție de plăcerile gustative ale bucătarului:
– carne de vită
– amidon de porumb
– cafea tare
– lapte
– piper
– usturoi
– vin roșu
– unt
– sare de mare.

Am condimentat carnea cu sare, usturoi, piper și foi de dafin, după care a rămas la marinat 30 de minute.
Într-un castron, am amestecat făina de porumb cu laptele și l-am lăsat deoparte pentru o bună hidratare.
Într-o tigaie am topit unt la foc mic. Am pus bucățile de fripturăă cu marinadă și le-am prăjit pe ambele părți. Când fripturile sunt făcut, le-am scos pe o farfurie. Am turnat vin roșu, cafeaua tare și amidonul de porumb, pe care l-am  dizolvat în lapte. Am amestecat din când în când până sosul s-a îngroșat ușor. Fripturile se întorc în tigaia cu sos și se oprește focul.
Fripturile se servesc cu ouă prăjite și orez alb.

Poftă bună și bucurați-vă de ce preparați!

Daniel Babun

(buendiatours-com; blog-portugal-com; foodfromportugal-com; )

Etichete:
Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă