Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare- Thieboudienne

Thieboudienne înseamnă orez cu pește în senegaleză. Rețeta am aflat-o de pe site-ul francez, (cuisine.journaldesfemmes.fr). Pe lângă Senegal se mai gătește în Coasta de Fildeș și Guineea, foste posesiuni franceze. Este felul de mâncare național din Senegal.
Pentru preparare ne trebuie:
– 6 pești Dorada
– un kg de orez alb
– o roșie întreagă
– 3 linguri de piure de roșii
– câte un pătrunjel, un morcov, o ceapă și o vânătă
– 2 cartofi dulci
– 4 căței de usturoi
– două cuburi de supă de legume
– 4 foi de dafin
– 4 ardei, din care doi iuți
– 200 de ml de ulei vegetal
– sare și piper proaspăt măcinat.

Rețetă cu pește sau fructe de mare- Thieboudienne

Articol editat de Radio Resita, 8 martie 2024, 11:16 / actualizat: 9 martie 2024, 11:18

Curățați și eviscerați peștii și uscați-i cu hârtie absorbantă. Se pregătește umplutura pentru a umple peștele. Amestecați pătrunjelul, doi căței de usturoi, doi ardei iuți, sare și zdrobiți un cub de bulion de legume. Umpleți cu acest amestec peștii.
Închideți fiecare pește cu scobitori mici și-i prăjiți într-o cratiță, pe toți odată. După aceea îi rezervați.

Se încălzesc 200 ml de ulei vegetal în cratița unde s-au prăjit peștii.
Reduceți focul și rumeniți cei doi căței de usturoi rămași și zdrobiți și ceapa tocată. Când ceapa devine translucidă se stinge cu piureul de roșii și se pune roșia care se zdrobește cu lingura. După aceea se sărează și se piperează în funcție de gust. Adăugați celălalt cub de supă, foile de dafin și o cană de apă. Rămâne pe foc încă 5- 6 minute să mai scadă lichidul.

Între timp tăiați morcovul, vinetele și cartofii în bucăți rustice. Adăugați legumele în oală și mai fierbeți cel puțin 30 de minute bune sau până când rădăcinoasele devin fragede. După expirarea timpului turnați orezul clătit și hidratat înainte și un litru de apă caldă. Aceasta trebuie să acopere cu două- trei degetele orezul.

Lăsați pe foc mediu încă 20-30 minute. Verificați din când în când și amestecați orezul. Așezați peștii înapoi. Se pune un capac și se mai gătește două sau trei minute. Pune-ți orezul și legumele în farfurie și după aceea peștele. Simplu și delicios.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(cuisine.journaldesfemmes.fr)

Etichete:
Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă