Ascultă Radio România Reșița Live

Supă tradițională de gulaș

În fiecare zi de luni a săptămânii vă propun să degustăm o porție de mâncare din bucătăriile țărilor europene. Avem de lucru cu rețete noi, dar nu dăm uitării nici vechile preparate care au fost baza celor actuale. Fiecare bucătărie europeană are aromele și savorile sale specifice, dar să nu uităm că majoritatea s-au influențat unele pe altele. Gastronomia europeană a marcat, mai mult sau mai puțin, toate bucătăriile continentelor. Binențeles și bucatele europene au primit influențe de la alte țările pe care locuitorii vechiului continent le-au cucerit.

Articol editat de Valentina Adam, 13 noiembrie 2023, 07:37

Timp de trei ediții, în fiecare luni de acum înainte, ne inspirăm din preparatele Ungariei. Bucătăria actuală maghiară nu prea are mare legătură cu cea a strămoșilor. Gastronomia maghiară a fost influențată de diferite epoci și evenimente istorice. În timpul domniei regelui Matyas, gastronomia maghiară a fost în perioada sa de glorie, iar datorită originii italiene a celei de-a doua soții, regina Beatrix, aceasta a adus cu ea arta gastronomică Renascentistă. Așa s-au importat fructele sudice, brânzeturile, mirodeniile exotice și usturoiul.

După domnia regelui Matyas, se înregistrează un declin în dezvoltarea gastronomiei. În secolul al XVI-lea au apărut două băuturi noi: vinul fiert și cafeaua. În secolul al XVII-lea, carnea, pâinea și vinul erau alimentele de bază ale epocii și a început cultivarea ardeilor, roșiilor și cartofilor. Tot atunci au apărut două noi produse ale plăcerii, ceaiul și ciocolata. Călătorii din secolul al XIX-lea au recomandat puiul cu boia de ardei și gulașul în lucrările lor. În prima jumătate a secolului al XIX-lea, odată cu creșterea nivelului de trai, s-au îmbunătățit și obiceiurile nutriționale. După revoluția industrială, calitatea și valoarea nutritivă a alimentelor au scăzut. În plus, globalizarea are un efect negativ asupra gastronomiei, în urma căruia apar restaurantele fast-food, punând astfel în pericol păstrarea identității gastronomice maghiare.

Vă invit la o Supă tradițională de gulaș.
Este asemănătoare cu tradiționalul gulaș unguresc, dar are și unele diferențe. De fapt, gulașul diferă și la ei de la zonă la zonă și chiar de la familie la familie. Timp de trei- patru zile am fost la Budapesta și am comandat de fiecare dată și câte un gulaș. Nu am întâlnit două la fel. Fiecare promova o altă zonă.

Pentru preparare sunt necesare:
– 600 de gr de carne de vită
– 300 de gr de ceapă
– 2 morcovi mari
– un pastârnac mare
– o țelină mică
– 400 de gr de cartofi curățați
– o lingură de paprika dulce
– o linguriță de chimen măcinat
– două frunze de dafin
– o roșie
– 2 ardei
– 3 căței de usturoi
– două linguri de untură de porc
– ardei iute
–  frunze de pătrunjel și de țelină
– 2,5 l de apă, sare și piper proaspăt râșnit

Pentru găluște:
– un ou
– 80 de gr de făină
– o linguriță de sare

Pregătim găluștele. Amestecăm ingredientele și le frământăm. Pudrăm un blat de lucru cu făină și întindem aluatul. Trebuie făcute bastonașe cu grosimea de 1,5 cm. Tăiem bucăți cam de 2 cm, oblic, să aibe și aspect. Le pudrăm cu făină și pe ele și le lăsăm să se usuce.  

Tăiem ceapa și carnea în cuburi mici. Într-o oală cu fundul gros  punem untura la topit și când s-a înfierbântat călim în ea ceapa. Tragem recipientul deoparte, punem condimentele și amestecăm. Turnăm 1,5 l de apă și lăsăm la fiert. Când apa fierbe adăugăm carnea de vită. Armonizăm gustul cu sare și piper și presărăm chimenul.  Adăugăm usturoiul, roșiile tăiate cuburi, ardeii decojiți și foile de dafin.

Căpăcim oala și lăsăm la gătit în suc propriu timp de 90 de minute. Acum poposesc în vas și legumele. Completăm cu apă și mai lăsăm la fiert până când legumele s-au muiat.

Cu 10 minute înainte de finalizare scuturăm găluște de excesul de făină și le punem în oală. Când sunt fierte se ia oala de pe foc și se presară frunze tocate de pătrunjel și țelină. Serviți cu ce doriți.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.  

Daniel Babun

(gasztroutazas.infomersz.hunosalty.hu)

Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei