Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Ghiveci măcelăresc

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binnențeles să le și prepar. Ghiveci măcelăresc, cum a fost transmis de Păstorel Teodoreanu posterității este mâncarea de astăzi.

Rețeta românească: Ghiveci măcelăresc

Articol editat de Radio Resita, 10 septembrie 2023, 07:00 / actualizat: 10 septembrie 2023, 10:46

Se folosește carnea de la piept, acele bucăți pe care măcelarii le numesc căzături. Mai exact câte 200 de gr de carne de vită, porc, batal, măduvă și ceapă. Mai luăm patru linguri de untură, câte 400 de gr de cartofi, boabe de mazăre, 300 de gr de morcovi, o țelină, o conopidă medie, o vânătă potrivită, o jumătate de varză mică, doi dovlecei mici și cinci ardei grași. Nu uităm de 4- 5 roșii coapte, un pahar de vin alb sec și două legături de frunze de mărar și pătrunjel.

Bucățile de carne obținute din fasonare, repectiv căzăturile, se sărează și se pun într-o tigaie în care am topit două linguri de untură. În funcție de mărimea tigăii se pot pune toate cărnurile odată sau pe sortimente. Carnea trebuie rumenită atât cât să prindă o culoare aurie. După aceea o scoatem și o rezervăm. În locul ei prăjim ușor legumele. Le scoatem și pe ele.

Adăugăm restul de untură și dinstuim ceapa tăiată solzișori. Când ceapa este sticloasă punem o o lingură de pastă de tomate și un pahar de passata de roșii. Adăugăm și puțină apă caldă, cam o jumătate de ceașcă. Lăsăm la înăbușit după care punem deoparte.

Separat fierbem boabele de mazăre. Când totul este gata, amestecăm legumele, le asezonăm cu sare și piper și punem treisferturi dintre ele în vasul unde vom găti ghiveciul. Așezăm peste legume cărnurile, dar lăsăm un loc liber în mijloc unde plasăm bucățile de măduvă.

În legumele rămase punem ceapa înăbușită cu roșii și amestecăm. Așezăm peste cărnuri restul de legume și frunzele tocate de pătrunjel și mărar. Totul se acoperă cu un rând de roșii feliate.

Se pune vasul pe foc și când începe să fiarbă îl transferăm în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Rămâne în tobă aproximativ două ore.  Cu 15 minute înainte de a se finaliza desăvârșim gustul și turnăm vinul.

Când este gata, oprim focul, deschidem ușa cuptorului și mai lăsăm acolo ghiveciul timp de 5 minute. Merge de minune cu ardei iute murat, pâine caldă sau mămăligă vârtoasă. Gătitul se face cu dragoste și pasiune.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

(Daniel Babun)

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă