Ediţia de primăvară a târgului Neuwerk-ului de la Bocşa, un real succes în Banatul Montan. Cabalinele au dat culoare evenimentului

[UPDATE] Ediția de primăvară a acestui târg şi-a deschis sâmbătă, 27 mai porţile. Prezenţi au fost producătorii locali cu miere şi conserve de legume şi fructe din zona de munte a Banatului, agricultori, legumicultori, producători de semințe si de flori, meșteri populari, dar și crescători de cabaline şi comercianți din județele învecinate.

Radio Reşiţa a fost printre ei şi a aflat:

Tradiţional târgului Neuwerk-ului îi sunt expoziţiile de cabaline, a precizat pentru Radio Reşiţa Ion Nica, zis Picalala, din Bocşa, curatorul acestor întâlniri:

Bocșa este cunoscută și pentru piața tradițională de cai de mulți ani. Eu vin aici de peste 35 de ani și am adus oameni din toate județele țării, din Arad, Timișoara, Suceava. I-am adus pentru ca să avem un târg frumos și pe această cale mulțumim domnului primar Pascu, domnului Liuț – directorul Casei de Cultură Bocşa, că ei ne sprijină, iar ca eu ca sponsor al acestui târg, mulțumesc oamenilor care au venit și Dumnezeu să le dea sănătate. Caii expuşi aici sunt: pur sânge unguresc, lipițani, ardenezi, rase românești, tot felul de forme. Nu este doar o expoziție, s-au şi vândut în jur de vreo 50 de cai până acum; dar este un bun prilej de întâlnire pentru crescători. Cei mai mari geambaşi din România se află în Târgul Naiwerk-ului. Mulțumim lui Dumnezeu și tuturor care ne ascultă, Doamne ajută, Amin“.

Ediţia de primăvară a Târgului Neuwerk-ului de la Bocşa este co-organizată în fiecare an şi de Direcţia pentru Agricultură Caraş-Severin, ai căror specialişti au fost prezenţi printre producători, au purtat discuţii cu aceştia şi au promovat produsele româneşti de pe tarabe.

Directorul adjunct al instituţiei judeţene, Adina Bâte:

Ca de fiecare dată participăm împreună cu producătorii județului nostru, care au produse fabricate din carne, din lapte, din fructe, din legume, miere și, bineînțeles, nelipsita răchie din Banatul de Munte. Ne bucurăm că suntem invitați la astfel de evenimente, deoarece ei doar în aceste târguri pot să-și valorifice produsele, acestea negăsindu-se în magazine. De aceea îndemnul nostru este să consumăm cât mai multe produse românești“.

Prezent în târg printre producători, primarul oraşului Bocşa, Mirel Patriciu Pascu a precizat pentru Radio Reşiţa:

Ca în fiecare an, continuăm tradiția târgului din Naiwerk, care are o tradiție de mulți zeci de ani. Avem astăzi, aici, foarte multă lume, foarte mulți comercianți. Lumea socializează, mănâncă mici, bea bere, e veselie. Deocamdată și timpul ține cu noi. Totul este în regulă. O nouă ediție foarte reușită, aș spune eu. Oamenii sunt mulțumiți, se întâlnesc, socializează și găsesc foarte multe produse tradiționale. Îi îndemn pe toți să vină să participe și să vadă cum este târgul de la Bocșa, pentru că acest târg va continua și mâine, sunt foarte mulți comercianți, unii veniți chiar din Botoșani“.

Prima zi a Târgului Neuwerk-ului de la Bocşa s-a încheiat sâmbătă, 27 mai cu o paradă a cabalinelor din expoziţie şi un recital de muzică peruană, însă evenimentul va continua şi duminică, 28 mai până după orele prânzului în locaţia cunoscută, de unde vă puteţi aproviziona cu produse tradiţionale direct de la producători şi puteţi degusta din bunătăţile pregătite la ceaun de însuşi organizatorul principal al evenimentului, Dan Liuţ – directorul Casei de Cultură Orăşeneşti “Tata Oancea” din Bocşa.   

***

Târgul Neuwerk-ului, cel mai vechi din Banatul de Munte şi-a deschis porţile la Bocşa

Ediția de primăvară a Târgului Neuwerk-ului sau de la Vasiova se va desfăşura la Bocşa sâmbăta şi duminică, în 27 şi respectiv 28 mai.

Prezenţi vor fi atunci producătorii locali cu miere şi conserve de legume şi fructe din zona de munte a Banatului, agricultori, legumicultori, producători de semințe si de flori, meșteri populari, dar și comercianți din județele învecinate.

Ediția de primăvară a Târgului Neuwerk-ului este organizată de Primăria și Consiliul Local al orașului Bocșa şi Casa de Cultură Orăşenească din localitate, cu sprijinul Direcției pentru agricultură a județului Caraș-Severin.

Directorul executiv adjunct, Adina Bâte pentru Radio Reşiţa:

În data de 27 și 28 mai vom fi prezenți la deschiderea Târgului de Primăvară din Bocșa. Ca în fiecare an, venim în sprijinul Primăriei orașului, a Consiliului Local și, bineînțeles, al Casei de Cultură, împreună cu producătorii județului nostru care obțin în gospodăriile lor produse animaliere, produse fabricate din lapte și carne, produse din fructe prelucrate, agricultori, apicultori, dar și meșteșugari din Banat. Vom amenaja și un stand al Direcției Agricole, unde specialiștii noștri vor sta la dispoziția fermierilor. Ne bucurăm foarte mult că suntem invitați la astfel de manifestări pentru că în acest fel agricultorii cărășeni sunt recunoscuți și apreciați pentru munca pe care o depun. Ne bucurăm atunci când producătorii își vând marfa, iar cumpărătorii sunt mulțumiți de produsele achiziționate. Intenționăm să organizăm astfel de evenimente mai des pentru a mulțumi atât cumpărătorul care își dorește să cumpere direct de la fermier produse sănătoase, cât și producătorul agricol care doar în acest mod își poate valorifica marfa. Produsele lor nu se găsesc pe rafturile magazinelor, iar îndemnul nostru, ca de fiecare dată, este să consumăm produse românești, îndeosebi produse locale“.

La ediția din acest an a târgului, care în ambele zile va fi deschis de la ora 9.00, vor fi prezenţi în expoziţie şi crescătorii de păsări şi animale mici, au transmis organizatorii unuia din cele mai vechi târguri ale Banatului de Munte.

1 COMENTARIU

  1. Am fost astazi 28 -5-2023 la tirg forte frums! Sa traiasca Primaru sa mai faca zi detarguri!Felicitari.

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles