Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Bucatinii cu broccoli

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial. Mâncarea mediteraneeană este cu siguranță cea mai sănătoasă și echilibrată de pe Mapamond. Lampedusa este o insulă din mijlocul Mării Mediterane, mai aproape de coasta africană decât de cea italiană și aparține Siciliei. Deși nu este foarte extinsă, oferă vizitatorilor peisaje spectaculoase. Bucătăria siciliană are influenţe istorice diferite. În primul rând a fost influența arabă în jurul anului 1000 d.Hr. Arabii au făcut cunoscute majoritatea condimentelor precum șofranul, scorțișoara, zahărul rafinat, susanul… Tot arabii sunt cei care au lăsat nuga dulce cu miere și migdale sau susan, sorbetul înghețat făcut cu zăpada de Etna din care cofetarii sicilieni au derivat înghețatele artizanale de astăzi și granita siciliană și cușcușul făcut inițial cu carne de oaie și în Sicilia făcut cu varianta de pește. Au urmat influențe normande și șvabe, în special în arta „rotisarii”. De la popoarele nordice s-au inspirat pentru stocfish și prepararea codului. Având în vedere că adevărata bucătărie siciliană este înainte de toate dragostea și respectul pentru oameni, așa că au pus dragoste și imaginație și au inventat o bucătărie care își extrage unicitatea din esențialitatea, simplitatea, autenticitatea ingredientelor și a soarelui sicilian. O bucătărie bună nu se poate lipsi de o alegere atentă a alimentelor și folosește mai mult ingrediente locale, pentru a garanta prospețimea, autenticitatea și aroma alimentelor.  

Rețetă mediteraneeană: Bucatinii cu broccoli

Articol editat de Valentina Adam, 2 mai 2023, 11:51

Pentru astăzi vă invit să gătiți Bucatinii cu broccoli. Pentru patru persoane ne trebuie jumătate de kg paste tip „bucatini”, un kg de broccoli, o ceapă mare, cinci anșoa, două linguri de sâmburi de pin,  o lingură de stafide. Mai avem de lucru cu șofran pe care îl putem înlocui cu cardamon, un cățel de usturoi zdrobit, o ceașcă de ulei de măsline extravirgin, sare, piper și brânză caciocavallo rasă. Aceasta este o brânză tipică sudului Italiei, dar se poate înlocui cu brânză provolone. Fierbem broccoli într-o cratiță cu apă cu sare și punem și șofranul sau cardamonul. Rumenim ceapa tocată într-o tigaie cu puțin ulei și cu usturoiul zdrobit. Scurgem broccoli de apă și tăiem în bucăți mai mici pe care le rumenim în tigaia cu ulei, usturoi și ceapă. Se lasă la foc zece minute, apoi se adaugă stafidele, sâmburii de pin și anșoa.  Se amestecă din când în când. Punem bucatinii la fiert în apa unde am procesat termic broccoli și adaugăm sare dacă este necesar. După ce am scurs bucatini de apă punem pastele în tigaia în care s-au prăjit bucățile de broccoli și amestecăm totul. Mai lăsăm pe foc câteva minute. Se servește cu caciocavallo sau provolone ras. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar
Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 octombrie 2025, 05:00

Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița

Așa cum v-am obișnuit, în fiecare vineri aducem în prim-plan rețete delicioase cu pește sau fructe de mare, menite să vă inspire spre un stil...

Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață