Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta mediteraneeană: Caponata de vinete și ardei

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial.

Rețeta mediteraneeană: Caponata de vinete și ardei

Articol editat de Valentina Adam, 27 aprilie 2023, 11:20

Istoria în sine despre cum a fost a descoperită și explicată lumii această dietă este fascinantă. Așa cum fascinat de ea a fost, în anii ’50, cercetătorul american Angel Keys.

Invitat în Italia la o conferință ONU dedicată alimentației, s-a întâmplat să asculte prezentarea unui profesor universitar de la Napoli. Conform datelor prezentate, incidența bolilor cardiovasculare în zona sa era sensibil mai redusă față de procentele înregistrate în Statele Unite. Constatarea respectivă l-a făcut pe Keys să revină nu peste mult timp la Napoli ca să studieze fenomenul. Pentru ca apoi, după contactul cu oamenii locului, să se stabilească în zonă. A mers apoi la Madrid, în Creta și alte locuri, unde observațiile inițiale i-au fost confirmate: alimentația “săracilor” de la Mediterana genera mult mai puține probleme cardiace decât cea din țările situate mai spre nord. Cercetările sale întinse pe mai mulți ani au luat iniţial forma unui studiu publicat sub titlul Seven Countries Studies: un studiu comparativ al dietei din Finlanda, Japonia, Grecia, Italia, Olanda, Statele Unite și Iugoslavia. A fost prima concluzie care a lansat la scară internațională dieta mediteraneană: procentul mult mai mic de mortalitate cauzat de cardiopatia ischemică a populației de la Mediterana, am citit în smartliving.ro.

Caponata de vinete și ardei este rețeta de astăzi așa cum se prepară în Sicilia și pe care am descoperit-o în Cuciaio.it.

Mâncarea aceasta este un amestec bogat de legume care au culori și arome tipic mediteraneene, cu o  notă dulce-acrișoară inconfundabilă. Caponata de astăzi se poate consuma foarte bine și rece, ca  aperitiv  sau  garnitură.

Rețeta pentru caponata de vinete și ardei este una dintre numeroasele versiuni ale acestui delicios fel de mâncare tipic siciliană. Compoziția caponatei variază în funcție de provinciile insulei în care este preparată. Și ca întotdeauna când vine vorba de tradiție, fiecare familie își păstrează rețeta preferată. Cu toate acestea, numitorul comun este nota dulce-acrișoară, la care nu se poate renunța și care conferă preparatului o aromă unică.

Sunt vinete prăjite, conform tradiției, înainte de a le adăuga în tigaia în care ardeii au fost înăbușiți câteva minute în sos. 

Pentru a găti Caponata de vinete și ardei avem treabă cu două vinete, un ardei roșu și unul galben, o ceapă, două- trei tije de Apio, 100 de grame de măsline verzi fără sâmburi, două linguri  de capere mici sărate. Mai avem nevoie de două linguri de stafide, o lingură de semințe de pin, 200 de grame de piure de roșii, 40 de grame de zahăr, puțin oțet, șase frunze de busuioc, ulei de măsline extra virgin, sare și piper proaspăt măcinat.

Pentru a găti Caponata de vinete și ardei, începeți să pregătiți legumele necesare. Spălați vinetele, tăiați-le cubulețe, puneți-le într-o strecurătoare și sărați-le ușor. Lăsați-le în pace o jumătate de ceas. Între timp spălăm ardeii, îndepărtăm semințele și nervurile și îi tăiem în bucăți mici. Punem și ardeii deoparte.

După jumătate de oră de odihnă, stoarcem bine vinetele, le usucăm și le prăjim în ulei foarte încins. Când sunt aurii, le scoatem cu o paletă cu sită și le lăsăm să se usuce pe hârtie absorbantă de bucătărie.

Luăm o cratiță suficient de mare, punem câteva linguri de ulei să se încingă și călim ceapa și tijele de Apio tăiate rondele subțiri.

Gătim câteva minute apoi adaugăm caperele, maslinele tăiate în jumătate, stafidele și semințele de pin. Amestecăm totul și după câteva minute turnăm oțetul, piureul de roșii și zahărul.

Amestecăm bine dar delicat, condimentăm cu sare și piper și punem și busuiocul.

Acum adaugăm ardeii pe care-i lăsăm cinci minute să se gătească. După aceea punem și vinetele pe care le-am prăjit și mai continuăm gătirea încă 15- 20 de minute. Oțetul ar trebui să se fi evaporat complet.

Lăsați caponata de vinete și ardei să se odihnească înainte de servire. Mâncarea este mult mai gustoasă dacă o pregătiți cu o zi înainte, pentru că aromele vor avea timp să se amestece perfect și succesul va fi asigurat. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie