Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta mediteraneeană: Fileurile de somon

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Mâncarea mediteraneeană este cu siguranță cea mai sănătoasă și echilibrată de pe Mapamond.

Rețeta mediteraneeană: Fileurile de somon

Articol editat de Valentina Adam, 27 aprilie 2023, 11:16

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși, numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care este digerată mult mai greu de stomac. Pentru a ne bucura de beneficiile cărnii de pește nutriționiștii recomandă să consumăm pește de două ori  pe săptămână.

Peștele este bogat în substanțe nutritive, protejează împotriva bolilor neurodegenerative, scade riscul de atac de cord și atac vascular cerebral, scade riscul de diabet, îmbunătățește calitatea somnului și multe altele.

Dintre specii putem consuma fără grijă anșoa, sardine, somon salbatic, hering, cambula, crab albastru, egrefin, pastrav de crescatorie, creveti. Totuși, cei cu probleme renale și hepatice să aibe grijă la carnea roșie de pește, macrou și ton.

Astăzi m-am gândit să vă invit la o porție de Fileurile de somon în stil mediteranean, inspirat de Giallo Zafferano. Acesta este un excelent fel de mâncare, care conține toate aromele sudului Italiei și eliberează arome caracteristice. Roșiile cherry suculente atenuează gustul oreganoului și a usturoiului care sunt absorbite de somon în timpul gătirii. Măslinele negre și caperele dau o notă distinctă preparatului. O rețetă cu adevărat ușor de făcut, câteva ingrediente simple sunt puse împreună și apoi gătite la cuptor. Rezultatul va fi un preparat de poveste, pentru o cină cu prietenii.

Dacă sunteți în căutarea unei rețete ușoare, dar gustoasă, propunerea mea este fileuri de somon pregătite în stil costier italian. Carnea acestui pește de apă sărată se potrivește perfect cu ingrediente apetisante precum măslinele negre cu o aromă intensă, caperele cu nota lor aromatică și roșiile cherry cărnoase. În Italia se folosesc măsline proaspete coapte care au parte de un tratament care scoate nota amăruie a acestora și degajă o aromă de poveste. Cum la noi nu sunt asemenea măsline, vom folosi pe cele negre, la borcan.

Pentru a prepara acest fel de mâncare ne trebuie un kg de somon, 400 de gr. de roșii cherry, 100 de gr. de măsline negre fără sâmburi, două lingurițe de oregano uscat, o lingură de capere mici, 3-4 linguri de ulei de masline extravirgin, doi căței de usturoi, sare și piper după gust.

Pentru a pregăti fileurile de somon în stil mediteranean la început spălăm roșiile, le uscăm și le tăiem în sferturi. Punem roșiile într-un castron mare, adăugăm usturoiul tăiat în două și oregano uscat.

Stropim cu uleiul de măsline, potrivim gustul de sare,  amestecăm totul și acoperim cu folie film. Lăsăm roșiile la macerat la temperatura camerei aproximativ o oră.

După acest timp, luăm somonul, îndepărtăm eventualele oase cu penseta, iar dacă are piele o îndepărtăm. Porționăm în 4-5 fileuri de grosime egală. Luăm roșiile cherry, scoatem usturoiul și transferăm într-o tavă de copt unsă. Aranjăm fileurile de somon deasupra roșiilor cherry. Câteva roșii cherry se așează deasupra somonului. Asezonăm cu sare și piper după preferințe și punem maslinele negre și caperele.

Introducem tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și coacem pentru un sfert de ceas.

După acest timp, scoateți tava și lăsați fileurile să se odihnească 3-4 minute și se pot servi.

Păstrați fileurile de somon în stil mediteranean maxim 2 zile la frigider într-un recipient ermetic. Congelarea nu este recomandată. Roșiile cherry se pot parfum cu busuioc în loc de oregano. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie