Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Sfeeha

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. 

Rețeta din Orientul Mijlociu: Sfeeha

Articol editat de Valentina Adam, 25 aprilie 2023, 11:26

Gastronomia palestiniană constă în alimente consumate în mod obișnuit de palestinieni, inclusiv cei care trăiesc în Palestina, Israel, Iordania, taberele de refugiați din țările vecine, precum și cei care constituie ceea ce este cunoscut sub numele de diaspora palestiniană. Alături de gastronomiile din Siria, Iordania și Liban, ele alcătuiesc ceea ce este cunoscut sub numele de bucătăria levantină. Bucătăria este o difuzare a culturilor civilizațiilor care s-au stabilit în regiunea geografică a Palestinei, în special în timpul și după epoca islamică începând cu cucerirea Omeyadei arabe, ulterior Califat Abati cu influență persană și terminând cu influențele puternice ale bucătăriei turcești, ca urmare a sosirii otomanilor.

Există trei regiuni culinare principale ale Palestinei – Galileea, Gaza și Cisiordania. În Galileea, bulgurul și carnea de vită sau de miel sunt ingredientele principale care sunt adesea combinate pentru a forma diverse variații de feluri de mâncare, de la o masă de dimensiuni familiale până la o garnitură la o mâncare. Cu toate acestea, în Cisiordania și Fâșia Gaza, populațiile au propriul stil de gătit. În Cisiordania, mesele sunt deosebit de grele și contrastează cu alimentele din nordul Levantului. Antreurile includ orez, pâinea pita și friptura. Hrana de bază a locuitorilor Fâșiei Gaza este peștele datorită așezării sale pe coasta Mediteranei. Bucătăria sa este asemănătoare cu cea a Levantului, cu toate acestea, alte condimente sunt folosite. Acestea includ, în general, ardei iute, semințe de mărar și usturoi. Deși bucătăria este variată, în general palestinienii nu se limitează la alimente din regiunea lor specifică și există o difuzare culinară constantă printre ei. Deși, din cauza izolării Fâșiei Gaza de alte zone arabe și palestiniene levantine, stilurile lor de gătit sunt mai puțin cunoscute în regiune.

Sfeeha este tipul de mâncare care poate fi servit singur ca fel principal sau ca o garnitură. Sfeeha se face fie cu carne de vițel, fie de miel, amestecată cu ceapă, roșii, ardei gras. Alte rețete includ sos tahini în amestec. Mi-a plăcut foarte mult să mănânc în timp ce este proaspăt coaptă. Mirosul care iese din cuptor în timp ce se coace sfeeha este de poveste.

Să preparăm Sfeeha și ne trebuie pentru aluat patru căni de făină, treisfert de cană de iaurt natur, aceeași cantitate de  ulei de măsline sau alt ulei vegetal, două linguri de drojdie, o linguriță de zahăr și una de sare. Apă călduță cam un sfert de cană.

Într-un castron mare amestecăm făina, sarea, iaurtul și uleiul. Într-o cană separată combinăm drojdia cu zahărul în apă călduță. Turnăm peste și începem să frământăm până când amestecul devine ușor de lucrat. Folosind mâinile, frecăm un bol cu puțin ulei și mângâiem cu palmele unse și aluatul format ca o bilă. Acoperim bolul cu folie de prospețime și un prosop și îl lăsăm să se odihnească aproximativ o oră.

În acest timp pregătim umplutura pentru care avem nevoie de un kg de carne de vițel sau miel. Eu am făcut cu jumătate de kg de vițel și jumătate de miel. Mai luăm 4 roșii din conservă pe care le tocăm mărunt, o ceapă cu care procedăm la fel și un ardei gras tăiat mărunt. Nu trebuie omisă o lingură de pastă de roșii, două lingurițe de ienibahar, ardei iute, suc de lămâie și sare.

Carnea tocată trebuie gătită înainte de a o adăuga în aluat. Așezăm carnea într-o cratiță și la foc mare lăsăm carnea să se gătească până când își schimbă culoarea din roșie în maronie. Ideea este ca tocătura de carne se nu fie complet gătită ci doar să-și elimine apa. Când credeți că este gata puneți carnea într-o strecurătoare pentru a-și scoate toată apa.

Următorul pas este pregătirea legumelor pentru a fi adăugate în carne. Rosiile, ceapa, ardeiul gras tocate mărunt se combină cu pasta de tomate, zeama de lămâie, ienibaharul și se reglează gustul cu sare. Dacă folosiți roșii proaspete și doriți să tăiați aciditatea adăugați o linguriță cu vârf de zahăr.

Amestecăm bine legumele cu carnea. Încălzim cuptorul la 180 de gr Celsius și odată ce aluatul este gata, luăm cu mâinile o bucată mică din aluat și o rotunjim în formă de bilă cam de mărimea unei mingi de tenis de câmp. Se așează într-o tava de copt unsă, apoi se aplatizeaza. Nu trebuie făcută prea subțire pentru că avem nevoie de consistență. Cu o lingură scoatem puțin din amestecul de carne și legume și punem peste aluatul turtit. Presăm cu palma pentru a fi siguri că amestecul de carne se lipește de aluat. Continuăm până când tava este plină. Între sfeeha trebuie lăsat puțin loc ca să nu se lipească între ele. După ce am pus peste aluat amestecul de carne, lăsăm să stea la odihnă încă jumătate de ceas înainte de coacere. Introducem în cuptor pentru 10- 15 minute. Oricum, partea de jos a aluatului trebuie să fie ușor maroniu aurie. După ce este gata, scoatem tava și mai lăsăm la odihnă încă 5 minute. Sfeeha se poate servi ca aperitiv de sine stătător sau ca o garnitură. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie