Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie (inspirat de rețetele lui . Negrea și F. Bușcă)

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Unii istorici din domeniul gastronomiei concluzionează că primul tort și-a avut originea în Italia. Lingviștii cred că tocmai cuvântul tort în traducere din italiană înseamnă ceva înfloritor și complicat și este asociat cu numeroase ornamente. În Roma antică se pregătea un tort la nuntă, dar nu ca să fie mâncat ci să-l spargă de capul mirelui.

Rețeta dulce de bucătărie (inspirat de rețetele lui . Negrea și F. Bușcă)

Articol editat de Valentina Adam, 17 martie 2023, 13:10 / actualizat: 22 martie 2023, 21:42

O altă parte a istoricilor din branșă aderă la altă teorie și cred că lumea delicioasă a dulciurilor își are originea în Orient, unde se pregăteau deserturi folosind lapte, miere și susan. Pentru astăzi m-am gândit la prăjitura podgoreană cu mere.

Pregătim o primă foaie de aluat, cea de jos din 350 de grame de făină, 50 de grame de zahăr, un ou, 100 de mililitri de vin și un plic de zahăr vanilat. Frământăm un aluat  pe care-l lăsăm 10- 20 de minute să se odihnească. Ungem cu unt o tavă pe care o și ningem cu făină. De aceea este bine să păstrăm ambalajul untului și când avem nevoie ungem recipientul de gătit care presupune această operațiune.

Următoarea etapă constă în curățarea merelor de coajă și sâmburi, tăierea lor în felii și amestecarea cu zahăr. Fac și aici o paranteză și vă invit să nu aruncați cojile de mere. Puneți-le într-un vas cu apă pe foc, lăsați-le să dea două sau trei clocote, după care opriți focul. Cojile vor rămâne încă 3 minute în apă și aveți o minunată băutură caldă sau rece, dacă doriți. Nu faceți această fiertură cu pulpă de mere pentru că nu o să aibă aceeași aromă.

Să revin la prăjitura podgoreană cu mere. Întindem aluatul având grijă ca și marginile tăvii să fie îmbrcate de acesta. Compoziția de mere se așează peste aluat și se presară puțină scorțișoară.

Pentru a doua foaie de aluat ne sunt necesare trei ouă, câte 100 de grame de unt, făină și zahăr și binențeles, un plic de zahăr vanilat. Într-un castron se combină untul cu zahărul. Amestcăm bine punem și gălbenușurile de ou unul câte unul, continuând să batem compoziția. Separat batem albușurile până devin o spumă tare. Spuma se amestecă cu compoziția de unt, zahăr și gălbenușuri cu mișcări circulare de sus în jos și adăugăm făina. Compoziția se întinde deasupra merelor. Tava o introducem la cuptor la foc mediu spre slab. După ce prăjitura s-a copt scoatem tava, lăsăm la răcit și porționăm prăjitura, dar nu înainte de-a o prăfui cu zahăr pudră.

Prăjiturile se consumă cu responsabilitate, știți bine. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă