Petre Daea: Productia de grau din acest an este cu 15% – 18% mai mica fata de cea inregistrata in 2021

Suprafata totala afectata de seceta a crescut la 337.267 hectare, in 33 de judete, se arata in datele oferite de Ministerul Agriculturii. 

Astfel, culturile de grau si triticale sunt afectate pe o suprafata de 182.503 ha, cele de orz, orzoaica, ovaz, secara pe 26.752 ha, rapita – 30.249 ha, porumb – 58.548 ha, soia – 4.083 ha, mazare – 786 ha, floarea soarelui – 25.270 ha, plante furajere – 4.477 ha si alte culturi – 4.466 ha.

Judetele care au raportat culturi afectate de seceta sunt Alba, Arad, Bacau, Bihor, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Cluj, Constanta, Dambovita, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Ialomita, Iasi, Maramures, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Sibiu, Salaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Valcea si Vrancea.

Citeste si: INS: peste 27% din suprafata Romaniei, acoperita de paduri

Ministrului Agriculturii, Petre Daea, a anuntat miercuri ca productia de grau din acest an este cu 15% – 18% mai mica fata de cea inregistrata in 2021.

La inceputul sedintei de Guvern din aceasta saptamana, ministrul Agriculturii a informat ca recoltarea graului a fost finalizata in toata tara, urmand ca saptamana viitoare sa fie anuntate cifrele oficiale.

El a mentionat ca recolta de anul acesta asigura atat consumul intern, cat si disponibilitati pentru export.

Pe de alta parte, acesta a precizat ca seceta a pus mari probleme culturilor de porumb si floarea-soarelui.

La randul sau, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Barna Tanczos, a precizat, tot miercuri, ca prognozele pentru urmatoarele zile sunt mai incurajatoare, dar seceta pedologica va persista, iar o revenire la normal in zonele afectate va fi de durata si lenta.

sursa – stiriagricole.ro

Cele mai citite

Related Articles