[AUDIO] De Ziua Naţională a Inimii, medicul cardiolog Ilona Voina îndeamnă oamenii să respecte regulile sanitare si să aibă grijă de inima lor!

De Ziua Naţională a Inimii, marcată în fiecare an în data de 4 mai, medicii cardiologi din Caraş-Severin le reamintesc oamenilor că este important să conştientizeze că bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare o cauză importantă de deces atât la nivel naţional cât şi la nivel local.

Cu acest prilej, medicul cardiolog Ilona Voina din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa îndeamnă populaţia să se protejeze împotriva noului coronavirus deoarece acest virus poate afecta şi inima, nu doar plămânii.

Ziua Naţională a Inimii, sărbătorită pe 4 mai, reprezintă prilejul de a conştientiza că bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare, principala problemă de sănătate în România. Conform specialiştilor, la nivel naţional, mortalitalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer, aproximativ 60 % din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt provocate de boli cardiovasculare, faţă de 19% de cancer.

Controlul asupra principalilor factori de risc: tutunul, dieta nesănătoasă şi inactivitatea fizica poate duce la reducerea deceselor. În contextul pendemiei de SARS CoV boala COVID-19 nu este o simplă infectie respiratorie. Dacă, initial, se credea că noul coronavirus afectează cu precădere plămânii iată că si inima este unul dintre organele foarte afectate de acest nou virus. El poate produce miocardită virală, o inflamtie a celulelor musculare ale inimii.

În plus, sechelele cardiace provocate de COVID-19 pe care le au unii pacienti pot explica simptomele îndelungate ale unor bolnavi: greutate în respiratie, dureri în piept si palpitatii. În concluzie, sfătuiesc oamenii să respecte regulile de protecție si să aibă grijă de inima lor”, este mesajul transmis de medicul cardiolog, Ilona Voina.

Pe lângă marcarea Zilei naţionale a inimii, la data de 4 mai, România se alătură şi statelor care marchează Ziua mondială a inimii, în data de 29 septembrie.

Cele mai citite

Related Articles