Din Reşiţa o “Rugăciune pentru Cernobîl”

Pe 25 aprilie 2021, de la ora 21.00, Biblioteca Județeană ,,Paul Iorgovici Caraș-Severin” și Teatrul de Vest, prin actrița Camelia Ghinea, răspund apelului din 26 aprilie 2021 lansat femeilor din întreaga lume de a citi prologul cărţii “Rugăciune pentru Cernobîl”, a scriitoarei Svetlana Aleksievici.

Momentul comemorează 35 de ani de la explozia nucleară de la Cernobîl, iar lecturile vor avea loc numai în intervalul 25 aprilie, începând cu ora 18.00, până pe 26 aprilie la miezul nopţii.

Textul a apărut în 1997 în revista rusească “Prietenie între popoare”. Tradus de atunci în numeroase limbi, a permis cititorilor din întreaga lume să intre în culisele nefaste ale celui mai mare accident nuclear din istorie.

Laureată cu Premiul Nobel în anul 2015, scriitoarea din Belarus şi-a dat acordul ca prologul, care este de fapt mărturia soţiei unuia dintre pompierii care au intervenit printre primii la Cernobîl şi care a murit după două săptămâni, în urma unei suferinţe cumplite, să fie citit de femei din lumea întreagă în diferite limbi.

Mai multe detalii despre acest proiect se pot găsi accesând adresa april26appeal.noblogs.org.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, la 8 decembrie 2016, o rezoluție prin care data de 26 aprilie a fost desemnată ca Zi internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl.

Cele mai citite

Related Articles