[AUDIO] Marți 13 – Ziua Informării Preventive

Se împlinesc 10 ani de când este marcată și în România, Ziua Informării Preventive.

În 2011 Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă s-a raliat la o iniţiativă derulată la nivel european, în care pompierii militari organizează diferite acţiuni menite să-i convingă pe cetăţeni despre nevoia învăţării şi punerii în practică a unor măsuri elementare de prevenire a declanşării anumitor situaţii de urgenţă.

Ofițerul de presă al ISU Semenic, locotenent Adrian Manofu spune că motto-ul zilei de astăzi este ,,Un om informat, pe jumătate apărat”.  Cetăţenii sunt sfătuiţi să ia o serie de măsuri menite să „alunge ghinioul”: verificarea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului; verificarea, de către personal specializat, a instalațiilor electrice și de gaze; supravegherea și informarea copiilor, astfel încât aceștia să cunoască riscurile la care se expun dacă se joacă cu focul. Tot în această perioadă, pompierii diseminează mesajul preventiv principal orientat, cu precădere, pe măsurile stabilite pentru prevenirea epidemiei cu SARS-CoV-2 și secundar pe tipurile de risc – incendii, cutremure etc.

De asemenea, prin intermediul spoturilor video din cadrul campaniilor ”RISC-Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale”, ”Siguranța NU e un joc de noroc!”, ”Nu tremur la cutremur!”, ”Scăpări de gaze” și „Nu încărca butelia la stația GPL!” pompierii readuc în atenția oamenilor regulile de prevenire și modalitățile de răspuns în cazul unor situații de urgență.

Ziua Informării Preventive se sărbătoreşte, anual, la o dată variabilă, când 13 cade într-o zi de marţi. Deși unii oameni consideră ziua de marţi 13, o zi aducătoare de ghinion, nu trebuie uitat că o informare, corectă și la timp, poate preveni multe din accidentele care pot pune în pericol viața noastră și a celor din jur, a mai spus Adrian Manofu.

Cele mai citite

Related Articles