[FOTO-VIDEO] Conferința duhovnicească: Paștele Crucii-Pedagogia Învierii, susținută de prof. conf. dr. Constantin Necula

389

Episcopia Caransebeșului, Universitatea „Eftimie-Murgu” din Reșița organizează în cadrul manifestării „Zilele Credinței și Culturii” în Episcopia Caransebeșului conferința duhovnicească: Paștele Crucii-Pedagogia Învierii, susținută de profesor conferențiar doctor Constantin Necula.

Întâlnirea distinsului oaspete cu reșițenii va avea loc în sala Aula Magna a Universității Eftimie-Murgu, duminică 5 mai, de la ora 17.

Părintele Constantin-Valer Necula a absolvit Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna“ din Sibiu și este doctor în teologie, specializarea catehetică-omiletică și pedagogie creștină. Este autor de volume de predici, de studii și articole de omiletică și catehetică dar și de cărți pentru copii și tineret. A tradus mai multe cărți și a scris articole în publicații din țară și străinătate. A semnat zeci de studii în limba română și în limbi străine – franceză, italiană, germană – si numeroase recenzii. A susținut 150 conferințe în țară și în străinătate și a participat la o serie de emisiuni de radio și de televiziune atât la posturi naționale cât și internaționale.

În anul Centenarului Marii Uniri,2018, Părintele Constantin Necula a fost oaspetele Radio România Reșița!

Evenimentul are loc în Duminica Tomii, când Biserica Ortodoxă îl sărbătorește în Duminica a II-a după Paști, pe Sfântul Apostol Toma. În această zi, Mântuitorul S-a arătat ucenicilor prin ușile încuiate, pentru a doua oară după Înviere. Pentru că Toma nu credea în Învierea Mântuitorului, Iisus l-a îndemnat să-i atingă semnele rămase pe corp în urma răstignirii Sale. După acest moment, Toma îl mărturisește fără nicio îndoială pe Iisus Hristos ca Domn și Dumnezeu, realitatea Învierii Domnului fiind dovedită astfel încă o dată pentru cei care nu puteau crede.

Apostolul Toma a fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Isus Cristos. Apostolul Toma este menționat în Evanghelii:Matei 10:3; Marcu 3:18; Luca 6:15. A fost poreclit „Toma-Necredinciosul”, precum și „Toma-Dydimus” („Toma-Geamănul”).

Acest “Domnul meu si Dumnezeul meu!”, pe care Toma îl striga în revenirea sa, este, poate, cel mai frumos strigăt de biruinţă – după “Hristos a inviat!” – prin care creştinismul a intrat în istorie, iar creştinul întâmpină veşnicia. Pe de-o parte, coasta lui Hristos, din care curge sângele şi apa, Euharistia şi Botezul, prin care creştinul depune candidatura la Înviere.

După unii ar fi fost originar din orașul grec Didyma (azi Didim în Turcia), după alții ar fi fost frate cu Iisus (în acest caz el ar fi Iuda-Toma, unul dintre cei 4 copii ai lui Iosif, tatăl lui Iisus).

Se zice că ar fi întreprins o lungă călătorie misionară, ajungând în ținutul Parților și în India de sud, unde a murit fiind străpuns cu o lance.

Relicvele sale ar fi păstrate în orașul Edessa, (azi Urga în Turcia).