Petru Movilă – Mitropolitul Kievului şi rolul lui în menţinerea Ortodoxiei în faţa eforturilor de catolicizare

90

Vă veţi întreba, probabil, ce legătură au faptele lui Petru Movilă, ajuns mitropolit al Kievului în prima jumătate a secolului al XVII-lea, cu momentele astrale pe pământ românesc. Au legătură, pentru că a plecat de pe acest pămânţ a păstraţ cum vom vedea, o legătură strânsă cu locurile natale şi a făcut mult pentru locuitorii lor, jucând un rol însemnat şi în istoria Bisericii Ortodoxe.

S-a născut la Suceava, în 21 decembrie 1596, în marea familie a Movileştilor. Tatăl, Simion Movilă, era hatman, comandant al oastei şi avea să domnească în Ţara Românească (1600 – 1602) şi în Moldova (1606 – 1607). În 1608 Petru pleacă în Polonia la studii, la Lvov. După terminarea studiilor, îşi ia indigenatul polon, în 1617. Ca să deprindă meşteşugul armelor, intră în casa nobilului polon Stanislav Zolkiewski, cancelar şi mare hatman al Coroanei polone.

A luat parte la bătălia de la Ţuţora (în apropiere de Iaşi, 17 septembrie – 7 octombrie 1620), dintre polonezi şi otomani, în care Zolkiewski şi-a pierdut viaţa. Îl regăsim în tabăra polonă şi în anul următor, în timpul campaniei sultanului Osman al II-lea în Moldova. Însemnările unui anonim polon spun despre el că ar fi fost cauza trimiterii unei cete de poloni în incursiune în Moldova, pentru că „păstra nădejdea nestrămutată că moldovenii se vor preda şi că ţara nu va fi pustiită“. A luat parte şi la apărarea Hotinului, în 1621.

Mai târziu i se recunoşteau meritele: „Nu puţin a slujit Republicii, în paguba sănătăţii lui“. El însuşi avea să spună: „Am lucrat din dorinţa de a sluji patria împotriva sultanului Osman, imperatorul turcesc, principalul inamic al acestei patrii şi al întregii Creştinătăţi“. În vremea campaniei de la Hotin, unul dintre camarazii de arme a găsit un Tetraevanghel scris la Mănăstirea Neamţ în 1493 de Teodor Mărişescul. Petru l-a răscumpărat cu bani de aur, l-a sărutat şi l-a purtat cu el toată viaţa. În 1637 l-a dăruit vestitei Mănăstiri Pecersca.

Află toată povestea pe siteul eualegromania