Ascultă Radio România Reșița Live

Ce este fructonata, produsul cu care o româncă a uimit industria alimentară mondială

Orădeanca Simona Bişboacă (38 de ani) inginer în industria alimentară şi cercetător, cunoscută ca inventatoarea elixirului tinereţii- Antioxivita, extractul din sâmburi şi pieliţe de struguri foarte bogat în antioxidanţi-a reuşit să uimească, din nou, industria alimentară. După şapte ani de experimentat, cercetat, modificat utilaje şi îmbunătăţit metoda de lucru a adus pe piaţă un produs unic în lume, o inovaţie în industria alimentară. “Din 2011 am început să testăm o nouă tehnologie de procesare a fructelor, într-un mod cât mai blând, pentru a menţine bunătatea fructelor la borcan. Am pornit de la idea de ce trebuie fiartă sau pasteurizată dulceaţa dacă ştim că peste 60 grade se distrug vitaminele, enzimele şi tot ce e mai bun din fructe? Am mers pe conservarea fructelor prin procesarea la temperaură de sub 42 grade, să fie raw sau crude, dar să aibă un termen de conservare îndelungat, la temperatură ambientală. Asa a apărut fructonata”, ne-a explicat Simona Bişboacă, inginer în industria alimentară.

Articol editat de Gerhard Chwoika, 10 mai 2018, 15:05

Orădeanca Simona Bişboacă (38 de ani) inginer în industria alimentară şi cercetător, cunoscută ca inventatoarea elixirului tinereţii- Antioxivita, extractul din sâmburi şi pieliţe de struguri foarte bogat în antioxidanţi-a reuşit să uimească, din nou, industria alimentară. După şapte ani de experimentat, cercetat, modificat utilaje şi îmbunătăţit metoda de lucru a adus pe piaţă un produs unic în lume, o inovaţie în industria alimentară. “Din 2011 am început să testăm o nouă tehnologie de procesare a fructelor, într-un mod cât mai blând, pentru a menţine bunătatea fructelor la borcan. Am pornit de la idea de ce trebuie fiartă sau pasteurizată dulceaţa dacă ştim că peste 60 grade se distrug vitaminele, enzimele şi tot ce e mai bun din fructe? Am mers pe conservarea fructelor prin procesarea la temperaură de sub 42 grade, să fie raw sau crude, dar să aibă un termen de conservare îndelungat, la temperatură ambientală. Asa a apărut fructonata”, ne-a explicat Simona Bişboacă, inginer în industria alimentară.

Potrivit acesteia, produsul nu este gem, dulceaţă sau marmeladă, este gustul adevărat de fructe la borcan. “Fructonata este singurul produs care presupune conservarea fructelor prin concentrare la temperatură sub 42°C, fără pasteurizare finală, astfel încât se păstrează nutrienţii, fitonutrienţii, vitaminele şi aroma fructelor poaspete. Folosim doar fructe ajunse la maturitate, din cultură certificată ecologic, fără adaos de zahăr, conservanţi sau aditivi alimentari. Fructonata are cel mai mare conţinut de fruct, şi are un termen de valabilitate de doi ani la temperatură ambientală” a mai explicat Simona Bişboacă.

Fiind sub forma unei paste de fruct, este un aliment tartinabil şi poate fi folosit în mixuri cu iaurt sau cereale la micul dejun sau gustări, deserturi crude chiar şi pentru bebeluşi. Până acum, orădeanca a realizat fructonate din cireşe, portocale şi afine, iar la târgul de la Londra, cea mai mare expoziţie europeană pentru produse naturale şi ecologice, au fost prezente peste 700 de companii ca expozanţi din 91 de ţări şi peste 10 mii de reprezentanţi ai unor companii din domeniul alimentar. Din România a participat doar Simona.

Am experimentat tehnologie pe mai multe fructe chiar şi tomate, dar, în prezent, procesăm cireşe bio de pe dealurile însorite de lângă Şimleul Silvaniei, afine de pădure din munţii Bihorului, la care adăugăm puţin must de struguri bio concentrat, provenit din struguri cultivaţi în sudul judeţului Timiş. Ca o notă exotica am decis să aducem din însorita Calabria (Italia) portocale bio, cu o aromă şi o dulceaţă extraodinară. Reacţia şi aprecierile vizitatorilor au fost extraordinare şi ne-au confirmat, încă odată, că suntem pe drumul cel bun”, a explicat Simona Bişboacă.

Deocamdată, produsele se pot achiziţiona doar în mediul online de pe trei site-uri: www.gusturibio.ro, www.obio.ro şi www.vegis.ro Orădeanca are planuri şi pe viitor. Şi-a propus ca în acest an să facă şi un sortiment de dulceaţă de o calitate superioara cu mai mult fruct, fără zahăr, şi mai testează sucuri de fructe procesate tot la rece, fără pasteurizare, cu termen de valabilitate de cel puţin un an.
Sursa: adevarul.ro
Etichete:
România va intra în Cartea Recordurilor cu „Masa care Unește” – cel mai lung prânz din lume, din materiale reciclabile, organizat la Alba Iulia
Fapt divers vineri, 12 septembrie 2025, 11:50

România va intra în Cartea Recordurilor cu „Masa care Unește” – cel mai lung prânz din lume, din materiale reciclabile, organizat la Alba Iulia

Pe 13 septembrie 2025, România va fi oficial înscrisă în Guinness World Records, odată cu organizarea evenimentului „Masa care Unește”, la...

România va intra în Cartea Recordurilor cu „Masa care Unește” – cel mai lung prânz din lume, din materiale reciclabile, organizat la Alba Iulia
Zile libere legale 2026 în România: Proiect de lege pentru reducerea acestora de la 17 la 12
Fapt divers joi, 11 septembrie 2025, 16:03

Zile libere legale 2026 în România: Proiect de lege pentru reducerea acestora de la 17 la 12

Un nou proiect de lege aflat în dezbatere în Parlamentul României propune o schimbare majoră în ceea ce privește zilele libere legale. Potrivit...

Zile libere legale 2026 în România: Proiect de lege pentru reducerea acestora de la 17 la 12
De 24 ori „nine-eleven”
Fapt divers joi, 11 septembrie 2025, 07:40

De 24 ori „nine-eleven”

Dacă secolul XX a fost marcat în Statele Unite ale Americii de Orson Welles care devenea faimos după emisiunea radio din 30 octombrie 1938 în...

De 24 ori „nine-eleven”
Primii fulgi de zăpadă din toamna 2025, pe crestele Apusenilor – surpriză la Vlădeasa, în județul Cluj
Fapt divers luni, 8 septembrie 2025, 17:36

Primii fulgi de zăpadă din toamna 2025, pe crestele Apusenilor – surpriză la Vlădeasa, în județul Cluj

Zăpadă timpurie la altitudine Deși în Cluj-Napoca temperaturile din 8 septembrie aduc încă aminte de vară, pe crestele Munților Apuseni a...

Primii fulgi de zăpadă din toamna 2025, pe crestele Apusenilor – surpriză la Vlădeasa, în județul Cluj
Fapt divers luni, 8 septembrie 2025, 00:37

8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului. Semnificații religioase și tradiții populare. Peste două milioane de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica

Pe 8 septembrie, întreaga lume creștină prăznuiește Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în tradiția populară drept Sfânta Maria Mică....

8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului. Semnificații religioase și tradiții populare. Peste două milioane de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica
Fapt divers duminică, 7 septembrie 2025, 11:26

Fenomene astronomice spectaculoase: eclipsă totală de Lună și „Luna Sângerie”, pe 7 septembrie 2025

Cerul oferă un spectacol rar în noaptea de 7 spre 8 septembrie 2025, când are loc o eclipsă totală de Lună, vizibilă parțial și din...

Fenomene astronomice spectaculoase: eclipsă totală de Lună și „Luna Sângerie”, pe 7 septembrie 2025
Fapt divers joi, 4 septembrie 2025, 16:57

A murit Giorgio Armani

Giorgio Armani a murit la 91 de ani. „Regele Giorgio” al modei italiene s-a stins la Milano. Designerul italian Giorgio Armani, în vârstă de...

A murit Giorgio Armani
Fapt divers joi, 4 septembrie 2025, 14:55

”Cravata Galbenă”, un film despre Sergiu Celibidache interpretat de John Malkovich!

Celebrul actor John Gavin Malkovich, născut în Christopher, Illinois, SUA, cu o carieră impresionantă ce se întinde pe mai multe decenii,...

”Cravata Galbenă”, un film despre Sergiu Celibidache interpretat de John Malkovich!