[FOTO] Regele Mihai a făcut un an de şcoală în Banatul de Munte, la Vila Klaus

Vila Klaus din Caraş-Severin, fostă tabără şcolară până prin 2010, monument istoric, a fost o clădire de lux construită prin 1808, în perioada războaielor napoleoniene. Vila era folosită ca loc de odihnă de către regele Carol al II-lea, când venea la vânătoare în pădurile Semenicului.

Clădirea se află în Munţii Semenic, la distanţa de 35 de kilometri de municipiul Reşiţa, la vreo 4 kilometri de coada Lacului Gozna din comuna Văliug, pe malul râului Bârzava.

Din 1864-1865, din iniţiativa administratorului forestier Julius Radler s-a revenit la plutitul lemnelor. În dreptul actualei Vile Klaus a fost ridicat un mare stăvilar de 76 m lungime, 11,5 m înălţime şi 26 m lăţime. (p. 25-26) Denumit „Klause”, acesta avea să dea numele locului respectiv. În torentul creat artificial prin deschiderea sa, lemnele parcurgeau cei 38 km până la Reşiţa în 6,5 ore”, consemnează pe blogul său “Istoria Banatului”, istoricul reşiţean Mircea Rusnac.

Tot Mircea Rusnac postează pe blogul său câteva amintiri scrise de un inginer reşiţean, pe nume Octavian Muntean. Printre acestea apare şi următoarea notiţă: „Viitorul rege Mihai, care atunci era elev, a avut doi colegi de clasă din Caraş şi a făcut un an de şcoală la noi în judeţ (clasa a fost cazată la Vila Klaus). Casa Regală avea acţiuni la U.D.R. şi în timpul acela Reşiţa (şi Auschnitt) erau în graţiile conducerii ţării, iar U.D.R.-ul era cel mai mare S.A. din ţară”.

Trebuie să fi fost prin anul 1930. Conform memoriilor consemnate de inginerul Octavian Muntean, regele Mihai ar fi învăţat abecedarul la Vila Klaus“, subliniază prof. dr. Mircea Rusnac. “Am văzut pozele lui din perioada când era elev. Cei doi colegi ai săi din Caraş, unul a fost fiu de preot, iar celălalt din clasa voievodului Mihai a fost fiu de ţăran. În anul când clasa regală a studiat în Caraş, U.D.R. a dat de la început fiecărui elev un caiet cu hărţi şi toate posesiunile Societăţii. Era scris de mână de proiectanţi”.

“Tot in perioada aceea s-a construit şi biserica ortodoxă din satul Cuptoare, la sfinţirea ei luând parte regele Carol al II-lea si voievodul Mihai. Proiectul ei a fost făcut de una din marile case de arhitectură din Bucureşti. Ca să afle toţi ce aproape era Bucureştiul pe vremea aceea de zona Banatului. În imobilul identificat cândva cu locuinţa mai marelui Uzinelor şi Domeniilor Reşiţa a poposit de nenumărate ori şi regele Carol al II-lea, la partide de cărţi pe care era lăsat de gazdă să le câştige. Banii câştigaţi erau folosiţi pentru acte de caritate. Am facut şi noi, reşiţenii, acte de caritate prin Bucureşti: cu bani câştigaţi pe seama U.D.R. a achiziţionat Auşnit casa şi azi a ajuns să se bucure de ea Becali”, consemnează istoricul Mircea Rusnac.

La Vila Klaus a fost cazat şi Nicolae Ceauşescu, împreună cu soţia sa, Elena, când au vizitat Reşiţa în anul 1971.

Acum, Vila Klaus este în paragină pe unul din fondurile forestiere gestionate de RNP Romsilva prin Direcţia silvică a judeţului Caraş-Severin, iar parcul cu alei şi roze din faţa vilei, a ajuns să fie un spaţiu năpădit de buruieni şi arbori.

Surse foto: rador, banatul montan-wordpress.ro, panoramio.com, banatul de munte.blogspot.ro

Sursa: https://istoriabanatului.wordpress.com/2010/01/08/mircea-rusnac-un-adevarat-banatean/

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles