Ascultă Radio România Reșița Live

Carne de miel sau carne de ied pentru masa de Paşte?

Carne de miel sau carne de ied pentru masa de Paşte?

Articol editat de Mirabela Afronie, 28 aprilie 2016, 12:09

‘Există o serie de asemănări şi deosebiri ale acestor două tipuri de carne. Ambele variante provin de la animale tinere, însă este greu de digerat, mai ales după o perioadă de şapte săptămâni de post. Cele două tipuri de carne sunt foarte perisabile şi o posibilă toxiinfecţie alimentară poate avea forme de manifestare severe. Aşadar, şi carnea de miel, şi carnea de ied se vor procura numai din măcelarii, magazine special amenajate în pieţe sau direct din gospodarii şi depozitate imediat la temperaturi de 0 – 5 grade C. La cumpărare, carnea trebuie să aibă o culoare roz deschis, o textură elastică, fermă, mirosul să fie plăcut, proaspăt, grăsimea să aibă culoarea albă, nu galbenă, lipicioasă’, afirmă nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, din punct de vedere organoleptic şi nutriţional, carnea de miel este fragedă, are gust plăcut, specific, este o sursă de proteine de foarte bună calitate, este bogată în fier, necesar pentru combaterea anemiei, în potasiu şi calciu, în zinc, mineral cu rol important în echilibrul sistemului imunitar, furnizează o cantitate importantă de vitamina B12, B3 şi acid linoleic conjugat, un acid gras polinesaturat important în metabolizarea grăsimilor.

Lygia Alexandrescu a arătat că şi carnea de ied este delicioasă, însă gustul şi aroma nu sunt puternice. Carnea de ied are un conţinut de proteine similar cu cel întâlnit în carnea de miel, este bogată în minerale (fier, fosfor, potasiu, zinc, seleniu) şi vitamine (B2, B12 şi colină), însă furnizează mai puţin colesterol faţă de carnea de miel şi este mai slabă caloric.

‘Gătirea cărnii de miel sau ied se va face la cuptor şi carnea se va marina anterior cu plante aromate şi mirodenii tradiţionale în bucătăria românească: cimbru uscat, ceapă verde, usturoi verde, dafin, piper negru, rozmarin, busuioc, la care se poate adăuga vin alb. Pregătirea cărnii de miel/ ied la grătar se va face la foc mic, fără expunere la flacăra directă şi numai după îndepărtarea stratului de grăsime de pe carne. Afumarea cărnii de miel/ ied va fi evitată, produsele afumate fiind bogate în hidrocarburi policiclice aromatice (benzopirenul), nitrozamine, substanţe cu un potenţial cancerigen extreme de ridicat’, a explicat nutriţionistul.

În opinia sa, ambele tipuri de carne se vor putea consuma cu multă salată de sezon, pentru a le face mai uşor de digerat şi pentru a se asigura un tranzit intestinal facil.

Sursa: AGERPRES

La mulți ani, seniorilor noștri de Ziua Mondială a Vârstei a Treia!
Fapt divers miercuri, 1 octombrie 2025, 06:02

La mulți ani, seniorilor noștri de Ziua Mondială a Vârstei a Treia!

’’Ar trebui să ne nastem bătrâni,Să venim intelepți,Să fim în stare de-a hotâri soarta noastră în lume,Să știm din răscrucea...

La mulți ani, seniorilor noștri de Ziua Mondială a Vârstei a Treia!
1 Octombrie – Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice
Fapt divers miercuri, 1 octombrie 2025, 00:52

1 Octombrie – Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

Pe 1 octombrie este celebrată Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, o ocazie dedicată recunoașterii contribuției pe care seniorii o...

1 Octombrie – Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice
Sărbătoarea hramului aşezământului monahal de la Brebu-Soceni va fi prăznuită la 1 Octombrie
Fapt divers marți, 30 septembrie 2025, 15:20

Sărbătoarea hramului aşezământului monahal de la Brebu-Soceni va fi prăznuită la 1 Octombrie

Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” Brebu-Soceni, aflată sub binecuvântarea Episcopiei Caransebeșului, îi invită pe credincioși...

Sărbătoarea hramului aşezământului monahal de la Brebu-Soceni va fi prăznuită la 1 Octombrie
Noul consul al Republicii Federale Germania la Timișoara este Excelenţa Sa, Anja Zougouari
Fapt divers luni, 29 septembrie 2025, 16:00

Noul consul al Republicii Federale Germania la Timișoara este Excelenţa Sa, Anja Zougouari

La 1 august 2025, Anja Zougouari a preluat funcția de consul al Republicii Federale Germania la Timișoara. Aceasta o înlocuieşte pe Regina...

Noul consul al Republicii Federale Germania la Timișoara este Excelenţa Sa, Anja Zougouari
Fapt divers vineri, 26 septembrie 2025, 17:00

Peste 80 de persoane la evenimentul inaugural al primei deschideri pentru public a buncărului din fosta UCMR

În weekend-ul trecut, pe 21 septembrie 2025, reșitenii au avut ocazia în premieră să viziteze buncărul de protecție din fosta uzină UCMR....

Peste 80 de persoane la evenimentul inaugural al primei deschideri pentru public a buncărului din fosta UCMR
Fapt divers marți, 23 septembrie 2025, 19:00

Festivalul Vânătorilor și Pescarilor din Caraș-Severin, la Bozovici

Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Caraș-Severin (AJVPS) organizează vineri, 26 septembrie 2025, cea de-a VII-a ediție...

Festivalul Vânătorilor și Pescarilor din Caraș-Severin, la Bozovici
Fapt divers luni, 22 septembrie 2025, 15:57

Marea Pedalare: peste 1.000 de cicliști în Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara

Evenimentul Marea Pedalare a reunit peste 1.000 de cicliști în Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara care au sărbătorit mobilitatea sustenabilă...

Marea Pedalare: peste 1.000 de cicliști în Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara
Fapt divers luni, 22 septembrie 2025, 00:27

Oficial în toamnă de luni seara. Echinocţiul de toamnă 2025: Moment astronomic, simboluri şi tradiţii populare

La sfârșitul lunii septembrie, atenția este îndreptată spre un moment de mare importanță astronomică și simbolică: echinocțiul de toamnă....

Oficial în toamnă de luni seara. Echinocţiul de toamnă 2025: Moment astronomic, simboluri şi tradiţii populare