zilele muzicii la oravita (5)

Ziua a 13-a a Festivalului Internaţional „Zilele Muzicii la Oraviţa” ediţia a VII-a s-a dovedit a fi cu noroc pentru Dinu Mihăilescu, revenit în oraşul copilăriei pentru a susţine un recital de pian în faţa publicului meloman, dornic să-l aplaude după acumulările succesive ce au culminat cu şlefuirea artei interpretative la Geneva, unde este, în prezent, masterand. Dacă data recitalului, 13 august, a coincis cu ziua mamei sale, pianista Manuela Iana Mihăilescu-directorul festivalului, programarea în sine merită aplauze, cel mai frumos dar venind tot pe calea muzicii, într-o familie de pianişti (şi tatăl este tot pianist, Dragoş Mihăilescu fiind solist al Filarmonicii „Banatul” din Timişoara) care au făcut totul ca scena unde a cântat odinioară orfeul moldav George Enescu, să devină un sanctuar al muzicii. Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din Oraviţa s-a transformat într-un tărâm fermecat, muzica reuşind să redea fiorul tainic al regăsirii.
Dinu Mihăilescu a crescut în limbajul muzicii, primii paşi fiind îndrumaţi acasă, la Oraviţa, după care a urmat Liceul de Muzică „Ion Vidu” din Timişoara, a absolvit Universitatea de Muzică Bucureşti, iar în prezent este masterand la Conservatorul din Geneva, unde a predat cândva Dinu Lipatti, cel care le-a inspirat, de altfel, părinţilor numele de botez. Pas cu pas, Dinu Mihăilescu a parcurs drumul sinuos al instruirii, talentul (moştenit de la părinţi sau dar divin) şi roadele muncii sale fiind aplaudate la scenă deschisă, din nou acasă, la Oraviţa, de ziua mamei. El a cântat lucrări de J.S.Bach, L.van Beethoven, Claude Debussy şi George Enescu, mulţumind tuturor celor care au venit să împărtăşescă din bucuriile muzicii şi ale revederii.
Tot în cadrul festivalului în data de 2 august a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură şi desen „Parnas” , pe simezele galeriei din holul Teatrului Vechi „Mihai Eminescu” fiind expuse lucrări ale artiştilor timişoreni Doina Mihăilescu, Adriana Lucaciu şi Vlad Corban.

Sursa foto: John Gavrilescu
(Alexandra Gorghiu)