[AUDIO] Izvorul Tămăduirii – praznicul sfinţirii apelor

Creştinii sărbătoresc astăzi, în Vinerea Albă “Izvorul Tămăduirii”, o sărbătoare din Săptămâna Luminată care arată credincioşilor, în mare parte ortodocşi, poziţia şi rolul Maicii Domnului în lucrarea mântuirii.

Din punct de vedere istoric, Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului, aminteşte de o minune. Împăratul Leon cel Mare, înainte de urcarea pe tron, mergând printr-o pădure, a întâlnit un orb rănit care îşi căuta drumul. Leon l-a luat de mână ca să-l conducă, dar la cererea orbului de a-i da apă, a plecat să caute. Negăsind, a auzit un glas care i-a indicat locul unde va găsi apă pentru a potoli setea orbului şi pentru a-i unge ochii lipsiţi de vedere.

Urmând cele auzite, Leon a găsit izvorul, care s-a dovedit a fi tămăduitor. Orbul şi-a astâmpărat nu numai setea, dar şi-a recăpătat şi vederea. După ce a ajuns împărat, Leon a ridicat în acel loc o biserică iar cu apa acelui izvor s-au vindecat mulţi bolnavi de-a lungul timpului, prin mila şi lucrarea Maicii Domnului, care i s-a descoperit.

Izvorul menţionat este o preînchipuire care ne arată Izvorul cel viu al mântuirii noastre: pe Maica Domnului. Dincolo de aspectele dogmatice ale lucrării Maicii Domnului în istoria mântuirii neamului omenesc, Izvorul Tămăduirii ne arată puterea sa harică de a înfăptui minuni cu ajutorul lui Dumnezeu, faptul că ea este Maica noastră, a celor care ne încredinţăm ei pentru a-i cere ajutorul, că este Rugătoarea şi Mijlocitoarea noastră înaintea lui Hristos, după cum o numeşte Biserica.

De Izvorul Tămăduirii, se sfinţesc apele. În biserici se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică.

Despre simbolistica praznicului, părintele Petru Berbentia din Reşiţa:

Sursa foto: crestinortodox.ro

Cele mai citite

Related Articles