[AUDIO] APIA Caraş-Severin: Fermierul este responsabil de suprafaţa de teren agricol incendiată chiar şi dacă NU i-a dat el foc

Contrar avertizărilor APIA, fermierii continuă să incendieze terenurile agricole pentru care ulterior solicită subvenţii.

Pentru Radio Reşiţa, directorul agenţiei judeţene, Dumitru Stepanescu despre incidenţa sancţiunilor în Caraş-Severin:

Arderea miriştilor sau a resturilor vegetale de pe terenurile arabile este interzisă categoric din 2013 de când s-a demarat campania de acordare a subvenţiilor agricole pentru fermierii din România. E o cerinţă obligatorie pentru a beneficia de plăţi directe de la APIA, doar că trebuie să îl identifici, să îl ai pe acel proprietar de teren agricol care a fost incendiat şi nimeni nu recunoaşte şi nu avem nici sprijinul factorilor locali, primărie, poliţie. Reamintesc că, beneficiarii care nu respectă această cerinţă obligatorie numită “Bune practici agricole şi de mediu”, în orice moment în decursul anului calendaristic, deci nu numai acum primăvara, acestora li se aplică sancţiuni administrative prin reducerea plăţilor sau excluderea de la întreaga sumă solicitată la APIA. Această măsură se ia în funcţie de amploarea şi repetabilitatea acestei practici de incendiere. În primul an dacă l-ai prins îi dai un 5% din valoarea subvenţiei pe acea suprafaţă care a fost depistată incendiată. În anul următor dacă repetă creşte la 15%, în anul următor la 80%, iar în al patrulea an e 100% din cerere, numai că trebuie identificat, repet. Până în prezent în Caraş-Severin s-a aplicat la foarte puţini, până în 15% penalizaţi din valoarea subvenţiei care ei au solicitat-o pe acea suprafaţă care a fost depistată incendiată. Fermierul nu poate fi amendat dacă nu este prins asupra faptei, dar de parcela identificată arsă este responsabil chiar dacă nu el a incendiat-o.

Dumitru Stepanescu

Dumitru Stepanescu a mai subliniat că, inspectorii APIA Caraş-Severin sunt în teren şi verifică amănunţit parcelele pentru care au fost depuse cereri de subvenţii în Campania 2021.

Sursa foto: ecomagazin

Cele mai citite

Related Articles