[AUDIO]SUMAL 2.0 – cel mai important sistem informațional de urmărire a materialului lemnos este operațional!

După o perioadă de acomodare de câteva luni, cel mai important sistem informațional de urmărire a materialului lemnos, SUMAL 2.0 a devenit operaţional.

Comisarul şef al Gărzii Forestiere Timişoara, Amar Ienea, a declarat pentru Radio Reşiţa că, implementarea noului program descurajează tăierile ilegale de lemn şi aduce beneficii multiple pentru întreg sectorul silvic. Pe lângă îmbunătățirile semnificative în ceea ce privește urmărirea trasabilității lemnului, noul sistem informatic include un amplu proces de debirocratizare a sectorului, prin eliminarea mai multor registre și documente, precum și prin automatizarea fluxurilor de date care, până acum, se realizau manual.

Amar Ienea

Pe lângă îmbunătățirile semnificative în ceea ce privește urmărirea trasabilității lemnului, noul sistem informatic include un amplu proces de debirocratizare a sectorului, prin eliminarea mai multor registre și documente, precum și prin automatizarea fluxurilor de date care, până acum, se realizau manual. Astfel, pentru administratorii de păduri – ocoalele silvice de stat și private (de regim) au fost înlocuite registrul ”Marcări” și cel al ”dispozitivelor de marcat”. Începând din 31 ianuarie, administratorii vor utiliza varianta lor electronică din noul SUMAL. De asemenea, au fost înlocuite fișele de marcare de mână, precum și centralizările aferente. Odată cu implementarea SUMAL 2.0, toate marcările se vor realiza electronic în teren, iar volumele se calculează și se transmit automat. De menţionat este faptul că noul SUMAL are capacitatea de a descoperi automat eventuale erori din culegerea datelor dendrometice, astfel încât acestea să poată fi corectate în timp util”, precizează sursa citată.

Pentru ca modulele să fie funcționale la parametrii optimi, toți utilizatorii sistemului silvic trebuie să respecte pașii de utilizare a celui mai inovator sistem care descurajează tăierile ilegale de lemn și îmbunătățește activitatea angajaților.

Amar Ienea a mai subliniat că, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a pus la dispoziţie și un Callcenter de unde se poate acorda asistenţă tehnică utilizatorilor acestui program la numărul de telefon 0314337799.

Sursa foto: Green Report

Cele mai citite

Related Articles